Članak

Vjernici iz Cerske kod Vlasenice dobili novu džamiju

Vjernici iz Cerske kod Vlasenice danas su dobili novu džamiju, nakon što je stara džamija surušena u poplavama i klizištima koje su Bosnu i Hercegovinu pogodili prošle godine, javlja novinska agencija

Vjernici iz Cerske kod Vlasenice danas su dobili novu džamiju, nakon što je stara džamija srušena u poplavama i klizištima koje su Bosnu i Hercegovinu pogodili prošle godine, javlja novinska agencija Patria.

Slika kako samo munara džamije viri iz blata obišla je sve svjetske medije, koji su prenijeli vijest o katastrofalnim poplavama i klizištima u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović svečano je proglasio džamiju vakufom Islamske zajednice BiH kao i svih muslimana, a čast da svečano otvori džamiju ustupio je Begi ef. Selimoviću i njegovom unuka Abdul-Kerimu.
Ef. Bego poklonio je dio svog zemljišta na kojem je izgrađena nova džamija.

Muamer ef. Jusupović, imam u Cerskoj, rekao je da kada se pogleda srušena džamija može se zaključiti šta je iskušenje ali i šta je pravi odgovor na iskušenje kada ono zadesi vjernike.

Tokom obraćanja vjernicima reisu-l-ulema je kazao da oni moraju braniti tri vrijednosti, a to je prodica, vjera i država.
Zahvalio se vjerncima što održavaju Islamsku zajednicu i što grade džamije, mektebe, medrese... Jedinstven je primjer u svijetu, rekao je ef. Kavazović, da ljudi slobodno i dobrovoljno podržavaju svoju slobodnu i nezavisnu Islamsku zajednicu.

Izgradnja nove džamije, imamske kuće, abdesthane i šadrvana, kao i radovi na mektebu u naselju Gobelje, počeli su u martu ove godine. Objekti su izgrađeni za manje od četiri mjeseca.

Izgradnju je finansirala Islamska zajednica uz pomoć čak 750 pravnih i fizičkih lica, prenosi NAP.

 

#BiH