Članak

Crnadak razgovarao sa Erjavecom i Vučićem

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak razgovarao je danas u Bledu, pred početak Bledskog strateškog foruma 2015 (Bled Strategic Forum 2015), sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karl

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak razgovarao je danas u Bledu, pred početak Bledskog strateškog foruma 2015 (Bled Strategic Forum 2015), sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom, prenosi novinska agencija Patria.  

Tokom susreta je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Slovenije i mogućnostima za njihovo unapređenje, evropskim integracijama naše zemlje i regionalnoj saradnji.

Potvrđeno je da su politički odnosi BiH i Republike Slovenije veoma dobri i izražena opredijeljenost za njihovo daljnje unapređenje. S tim u vezi ministar Crnadak je potvrdio da je Sloveniji upućen poziv da bude država partner na Gospodarskom sajmu u Mostaru, koji će biti održan u aprilu 2016. godine, i dogovoreno da ministar Erjavec uskoro doputuje u zvaničnu posjetu BiH.

Također, ministar Crnadak i ministar Erjavec su naglasili da će sa punom pažnjom pratiti provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci i s tim u vezi istakli potrebu intenziviranja saradnje dvije zemlje na ekspertnom nivou.

Ministar Crnadak se ovom prilikom zahvalio ministru Erjavecu na podršci koju Slovenija pruža BiH na putu evropskih integracija. Sa druge strane ministar Erjavec je pozdravio nedavno potpisivanje Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore  i ocijenio da navedeno treba da bude primjer i drugim zemljama regiona.

Ministar Crnadak je neposredno pred početak Bledskog strateškog foruma 2015 imao kratak neformalni susret sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, saopćeno je iz MVP BiH. 

#BiH