Članak

Trovanje djece u vrtićima: Direktorica na udaru, da li je Gold Mignon i dalje dobavljač?

Gold Mignon je u maju pokrenuo postupak za sticanje uslova u predmetnom objektu za skladištenje proizvoda životinjskog porijekla, iako su do ovog slučaja godinama bili dobavljač za 36 institucija u Bi

Firma Gold Mignon d.o.o. Sarajevo kojoj je Veterinarska inspekcija u aprilu 2015. godine izdala zabranu skladištenja i distribucije proizvoda animalnog porijekla u objektu na lokaciji Olimpijska bb jer nije bila ni registrirana za takvu vrstu djelatnosti što je tek otkriveno u slučaju masovnog trovanja djece iz JU Djeca Sarajeva čiji je dobavljač hrane bio Gold Mignon, iznajmila je dio skladišta od pravnog lica Intercamp d.o.o. sa sjedištem u ulici Rajlovačka bb, koje posjeduje odgovarajuće rješenje o ispunjavanju propisanih uslova i raspolaže potrebnim uslovima za skladištenje proizvoda životinjskog porijekla (rashladne komore), potvrđeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, piše bh. novinska agencija Patria.

Podsjećamo, masovno trovanje mališana salmonelom u vrtićima dogodilo se 22. aprila kada je 217 djece zatražilo ljekarsku pomoć, a 55 ih je zadržano na liječenju.

Gold Mignon je u maju pokrenuo postupak za sticanje uslova u predmetnom objektu za skladištenje proizvoda životinjskog porijekla kod Ministarstva privrede KS, iako su do ovog slučaja godinama bili dobavljač za 36 institucija u BiH i to za sve vrste mesa, hrane, higijenskih potrepština pa čak i guma za dumper kamione!?

Istražnog postupka protiv odgovornih u ovoj firmi nema, a Tužilaštvo KS krajem juna je potvrdilo da sprovodi postupak pribavljanja dokaza i druge relevantne dokumentacije, a sve u cilju donošenja tužilačke odluke u slučaju trovanja djece u JU Djeca Sarajeva krajem aprila 2015. godine, a protiv odgovornog lica Mirjane Jovanović-Halilović, direktorice JU Djeca Sarajeva, koja je podnijela ostavku početkom jula.

Kako je utvrđeno, djeca u vrtićima otrovana su salmonelom koja je pronađena u legiranom špinatu i tjestenini sa jajima i pavlakom.

Kako su za Patriju potvrdili iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Gold Mignon d.o.o. Sarajevo, na lokaciji za koju je izrečena zabrana (Olimpijska bb), vrši promet proizvoda za koje ima odobrenje nadležnog organa, uslove skladištenja, kao i prateću dokumentaciju o zdravstvenoj ispravnosti (originalno upakirana hrana životinjskog porijekla sobnog režima čuvanja).    

 

#BiH