Članak

Lendo: Neću dati saglasnost za Vladu FBiH!

Kako kaže – razloga za to je nekoliko.

(Patria) - Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo je na konferenciji za medije saopštio da je odluku o imenovanju Vlade FBiH dobio 40 minuta uoči obraćanja, te da neće dati saglasnost za nju.

Kako kaže – razloga za to je nekoliko.

“Prvo, u tim procesima nema pobjedničke stranke, SDA. Drugo, odluka je donesena mimo ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika FBiH. Bradara je nju sama donijela. Treće, ne znam te ljude koji su predloženi za Vladu FBiH. Znam samo jednog čovjeka koji je iz Tešnja i Zlatni je ljiljan. Za njega bih potpisao, ostale ne znam”, naveo je Lendo, dodajući da “kao predstavnik Bošnjaka to neće dozvoliti”.

On je kazao kako je Bradara napravila sama odluku sa svojim potpisom koju će vjerovatno poslati Zastupničkom domu. 

"Ukoliko ta odluka dobije podršku, onda je to udar na BiH i ona će krivično odgovarati ako se to desi. Ona je trebala da se prije ove odluke konsultuje s potpredsjednicima, nikakve konsultacije nije bilo oko imenovanja Vlade FBiH. Ovo je krajnje neozbiljno, tražiti da mi potpišemo a ne znamo o kome se radi", kazao je Lendo. 

Potpredsjednik SDA Refik Lendo kazao je da ni na jednom sastanku sa Lidijom Bradara nije bilo spominjanja imena. 

Ponovio je svoj stav da bi Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nermin Nikšić trebali dogovoriti nova imena i novu Vladu FBiH. 

Podržao je današnje proteste odnosno kazao je da građani imaju pravo iznijeti svoju zabrinutost i visokom predstavniku, te da o sudbini BiH pitaju građani BiH. 

#BiH