Članak

Gradonačelnik Windsora u Kanadi 11. juli proglasio Danom sjećanja na Srebrenicu

Proklamacija je izdana u svrhu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa interese američkih i kanadskih Bošnjaka, I

Gradonačelnik grada Windsora u Kanadi Drew Dilkens izdao  je proklamaciju kojom se 11. juli 2015, obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu, a period od 11. do 17. jula kao Sedmicu počasti BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Proklamacija je izdana u svrhu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa interese američkih i kanadskih Bošnjaka, Institut za istraživanje genocida, Kanada  (IGK) i Bosanska zajednica Windsor pozdravili su vijest o donošenju Proklamacije.  

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Hamdija Čustović, zahvalio se gradonačelniku Windsora za podršku BiH i kanadskim Bošnjacima povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Ovom proklamacijom pokazuje se ljudsko dostojantvo i solidarnost s žrtvama genocida u Srebrenici i BiH.  Proklamacija je još jedan prijateljski gest grada Windsora da stoje na strani pravde i mira, te  pomažu gražanima BiH ka putu u bolju buducnost.

Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) kazao je da su mnogi Bošnjaci tokom agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima u Srebrenici bili prisiljeni da napuste svoju domovinu i došli su u Kanadu.

- Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010. i 2015. godine od strane Kanadskog parlamenta politički potvrđuju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina  genocida. Proklamacija grada Windsora je još jedan u nizu velikih doprinos istini o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina. Proklamacija pomaže institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za spriječavanje genocida. Proklamacija potvrđuju odlučnost grada Windsora u očuvanju i jačanju nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH.

Predsjednik Bosanske zajednica u Windsoru i član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada Senad Aličehajić je kazao da je još jedan pečat istine o Srebrenici i BiH udaren u Windsoru.

- Ovih dana jedna za drugom rezolucije, komemoracije i proklamacije širom svijeta ovjeravaju našu bolnu istinu o stradanju našeg naroda. Onima koji su izgubili najmilije znaći i to kad ih se neko sjeti, kad im pruži ruku pomoći i suosjećanja, znači i to kad neko prizna grešku ili pokuša da je ispravi. Sve su to ljudske vrline koje treba gajiti i vrednovati. Dobro je znati da ima ljudi u svijetu koji se bore za istinu, pravdu i ljudska prava. Bosanska zajednica u Windsoru, iako mala po broju, ponosna je na ovaj grad. Iz ovog grada potekla je akcija za usvajanje prve rezolucije u kanadskom Parlamentu, a nakon pet godina Brian Masse, član Parlamenta iz Windsora, reafirmiše genocid u Srebrenici još jednom rezolucijom i uvrstava genocid u Srebrenici među pet priznatih svjetskih genocida.

Proklamacija gradonačelnika Dilkensa nam ulijeva nadu da će Windsor uskoro postati i prvi grad u svijetu koji će postaviti stalno spomen-obilježje žrtvama srebreničkog genocida. To bi doista upotpunilo priču o ovom malom gradu i njegovoj maloj Bosanskoj zajednici.

Transkript Proklamacije

DAJE SE NA ZNANJE, da je kanadski Parlament donio dvije rezolucije u 2010. i 2015. godini kojom se priznaje genocid što su srpske zločinačke snage počinile u Srebrenici i cijeloj Bosni 1992-1995,

DAJE SE NA ZNANJE, da se 11. juli. 2015 godine obilježava kao 20. godišnjica genocida u Srebrenici u kojem je najmanje 8.372 nevinih civila bošnjačke nacionalnosti pogubljeno po kratkom postupku i 30.000 su protjerani iz svojih domova u najgorem zločinu u Europi od Holokausta,

DAJE SE NA ZNANJE, ova godišnjica podiže svijest o tragičnom stradanju Bošnjaka i počasno pamte civile koji su poginuli kao rezultat politike etničkog čišćenja i agresije u Bosni i Hercegovini,

DAJE SE NA ZNANJE, da je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike krovna organizacija kanadskih i američkih Bošnjaka,

DAJE SE NA ZNANJE, da grad Windsor prepoznaje važnost ovog događaja kako bi bosanski narod kroz istinu i pravdu došao do pravednog okončanja,

SADA I OVIM PUTEM, Gradonačelnik grada Windsor Drew Dilkens proglašava dan 11. juli 2015. kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11. jula 2015. kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini u gradu Windsor, te ovim povodom poziva sve građane da rade skupa kako bi se okončao krug nasilja i da promoviraju zajednički suživot za sve i sjećaju se žrtava genocida.

#BiH