Članak

Jesu li Mostarci zaboravili nogometnu legendu Sulu Rebca?

Jedan od najboljih nogometaša Mostara Sulejman Sula Rebac 1974. godine je kao trener Veleža stigo do četvrtfinala Kupa UEFA.

Jedan od najboljih nogometaša Mostara Sulejman Sula Rebac 1974. godine je kao trener Veleža stigo do četvrtfinala Kupa UEFA. U prvom kolu eliminisali su moskovski Spartak, potom bečki Rapid, da bi ih sudar u trećem kolu protiv Derby Countyja promovirao u evropsku senzaciju. Mnogi su ocijenili kako Mostarci igraju najlješi nogomet u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji.

Super jaki Derby trebao je imati lagan zadatak nakon 3:1 na Baseball Groundu u prvoj utakmici. Međutim u revanšu bilo je 4-1 i Rođeni su izborili četvrtfinale, u kojem se ispriječio Twente Entschede (1:0, 0:2).

Rebac je rođen u Mostaru 1929. godine, a već sa četranest godina priključio se partizanima i bio aktivni sudionik Narodnoslobodilačke borbe. U Drugom svjetskom ratu izgubio je tri brata - Husnija je poginuo na Sutjesci, Meho na Ivan-sedlu, a samo dan prije oslobođenja Mostara, 13. februara 1945., Nijemci su u Sarajevu objesili Ahmeta.

Nakon rata Sula se pridružio Veležu i brzo se prometnuo u jednog od najperspektivnijih fudbalera svog vremena. Igrao je desno krilo. Za FK Velež  je odigrao više od 500 utakmica u periodu od 1947. do 1957. godine.

Iz Veleža prelazi u splitski Hajduk, gdje je bio dio najboljih napadača u historiji kluba. Sa Hajdukom je osvojio prvenstvo 1955. godine. Rebac se iz Splita vratio u FK Sarajevo, u kojem je i završava igračku karijeru. U ukupnoj karijeri odigrao je više od 1000 utakmica i postigao više od 600 golova.

Jedno vrijeme bio je i trener Željezničara.

Preminuo je 16. novembra 2006. godine, u mostarskoj bolnici, u 77. godini života od moždanog udara.

 

#BiH