Članak

Vijećnici lakrdijom s Bandićem srušili kredibilitet nagrade

Vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva ili ne znaju kome dodjeljuju ili se igraju sa kredibilitetom jedne od najvažnijih nagrada koje dodjeljuje Grad Sarajevo – počasni građanin Sarajeva.

Vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva ili ne znaju kome dodjeljuju ili se igraju sa kredibilitetom jedne od najvažnijih nagrada koje dodjeljuje Grad Sarajevo – počasni građanin Sarajeva. Sudeći po lakrdiji u vezi sa Milanom Bandićem, gradonačelnikom Zagreba koji je ovu titutlu nosio samo mjesec, vijećnici odnosno predlagači nisu uopće provjerili u čije ruke ide nagrada, piše bh. novinska agencija Patria.

Prema definiciji, počasni građanin Grada Sarajeva je priznanje koje se dodjeljuje građanima BiH koji su se naročito istakli u razvoju grada, unaprijeđenju međunarodne saradnje i očuvanju mira u zemlji i inostranstvu ili stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afitrmaciji grada te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosi, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

Znači Bandić je prema procjeni vijećnika naročito doprinio razvoju i afirmaciji međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti itd.

Nije potrebno mnogo istraživanja da se nađu izjave Bandića koji još od 2009. godine javno govori o podjeli BiH. Iako su Bandića za počasnog građanina predložili iz Stranke za BiH niko od vijećnika nije amnestiran, jer su jednoglasno donijeli odluku da mu bude dodijeljena ova nagrada. Tako da svaki vijećnik koji sijedi u Gradskom vijeću Sarajeva, iz SDP-a, SDA-a, SBB-a, SDU-a, SBiH-a, BOSS-a, Naše stranke i NLMG-a, snosi odgovornost za lakrdiju zvanu „počasni-nepočasni građanin Bandić“.

Inače, da je bilo ko od vijećnika pročitao model na osnovu kojeg se postaje počasni građanin Sarajeva, Bandić ne bi bio ni predložen, a samim tim ni izabran.

#BiH