Članak

Arifović: Mi smo prijavili našeg uposlenika u Mostaru

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), kako je Tužilaštvo BiH optužnicu protiv zaposlenika Porezne uprave FBiH Dinka Ramljaka iz Posušja, podi

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), kako je Tužilaštvo BiH optužnicu protiv zaposlenika Porezne uprave FBiH Dinka Ramljaka iz Posušja, podiglo na osnovu izvještaja koji je Tužilaštvu BiH dostavila Porezna uprava Federacije BiH. Arifović kaže da je time „još jednom potvrđeno da nema nedodirljivih“.

Na osnovu istog izvještaja Porezne uprave FBiH, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu i protiv Ivice Ćuka iz Posušja te Damira Ćuka iz Mostara, obojica odgovorne osobe u trgovinskoj firmi „Elipsa“ d.o.o. iz Posušja.

Njih trojica sumnjiče se za poreznu utaju od 755.000 KM.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv navedenih lica, na osnovu službenog izvještaja obavještajno istražnih inspektora Porezne uprave Federacije BiH o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo utaje poreza – potvrdili su iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava Federacije BiH u periodu od 2002. godine do 28. februara 2014. godine nadležnim tužilaštvima podnijela je ukupno 729 službenih izvještaja, sa procjenom utajenog poreza u iznosu od 405.724.196,23 KM.

Prema podacima Porezne uprave FBiH od ukupnog broja podnesenih izvještaja nadležni sudovi su donijeli 69 presuda, od čega je 41 osuđujuća, a 28 oslobađajućih presuda. U 138  slučajeva postupak je obustavljen u fazi istrage ili samog postupka.

#Biznis