Članak

Dodik kupio još dva "papka", za budžet glasalo 46 poslanika

U svakom slučaju postalo je jasno da naredna skupštinska zasijedanja neće biti dosadna. Makar ne kada se bude pratilo ko i za kakve prijedloge glasa

Prilikom izjašnjavanja o budžetu skušptinska većina bila je ojačana za još dva glasa. Na opšte iznenađenje svih, 46 poslanika podržalo je prijedlog, što je otvorilo pitanje oko moguće prekompozicije skupštinske većine, javlja ATV, prenosi novinska agencija Patria.

HSP-ova Ivana Lovrić iz koalicije Domovina koja je podržala budžet, ali je veće iznenađenje bio potez PDP-ovog Perice Bundala, koji je takođe podržao prijedlog najvažnijeg dokumenta. Sve je, kaže, uradio kako bi se zahvalio vlastima što su dale jos novca za spomen područje Donja Gradina.

On uvjerava da se na sličan način ubuduće neće zahvaljivati vladajućoj koaliciji ali njegovom sinoćnjem potezu mnogi se nisu nadali. Pogotovo ne u njegovom PDP-u gdje su danima oštro kritikovali prijeloge najvažnijih dokumenata. U PDP-u se nadaju da se nešto slično neće ponoviti.

-To nešto, neki projekat što je on vodio par godina, sad su obezbijeđena sredstva, oko 200.000 za izgradnju tih spomenika, to je njegova lična odluka i mislim da neće biti problema više kada su u pitanju ti pojedinačni stavovi, kaže poslanik PDP-a u NSRS Slaviša Marković.

Ivana Lovrić iz koalicije Domovina mogla bi da bude 45. poslanik koji će ubuduće činiti skupštinsku većinu. Ona, za razliku od Bundala, nije napravila izuzetak već, po svemu sudeći, napušta Domovinu i priklanja se vladajućoj koaliciji. U opoziciji tvrde da znaju i zašto.

- Gospođica Lovrić će vjerovatno biti potpredsjednik iz reda hrvatskog naroda, to ćete imati priliku da vidite. Jer ovo glasanje nije džabe. To je za onu praznu stolicu tamo što stoji u rukovodstvu skupštine, rekao je poslanik NDP Dragan Čavić aludirajući na stolicu potpredsjednika Skupštine.

U Domovini još ne znaju šta se dešava. Znaju samo da su u toku glasanja radili telefoni a jasno im je, kažu, da je Ivana Lovrić dobila naredbu iz centrale stranke (HSP) kako da se izjasni prilikom glasanja.

- Mislim da bi u narednih dana trebalo sjesti to tijelo koje predstavlja koaliciju Domovina i da mi znamo na čemu smo i u kom pravcu ide ta priča, kaže Senad Bratić, poslanik SDA u NSRS.

Od HSP-a danas nije bilo pojašnjenja a iznenađenja u sali bilo je samo kad su se poslanici izjašnjavali o budžetu. U svakom slučaju postalo je jasno da naredna skupštinska zasjedanja neće biti dosadna. Makar ne kada se bude pratilo ko i za kakve prijedloge glasa.

#BiH