Članak

„Bajka koju idiot priča“ je priča o situaciji u i oko BiH

Na sceni Kamernog teatra 55 večeras u 20:00 sati bit će odigrana pretpremijera predstave „Bajka koju idiot priča“. Režiju potpisuje Emir Kapetanović, a glumačku ekipu čine Zana Marjanović, Vanesa Glođ

Na sceni Kamernog teatra 55 večeras u 20:00 sati bit će odigrana pretpremijera predstave „Bajka koju idiot priča“. Režiju potpisuje Emir Kapetanović, a glumačku ekipu čine Zana Marjanović, Vanesa Glođo, Dragan Jovičić, Admir Šehović i Moamer Kasumović.

Inače, predstava govori o izgubljenom identitetu. Režiser Emir Kapetanović govori da je kriza identiteta jedna od najvećih posljedica događanja iz bliske prošlosti Bosne i Hercegovine, najveći uzrok stagnacije u sadašnjosti i velika kočnica za budućnost.

- Ovaj komad je priča o tome. Priča o čovjeku koji se ne sjeća svog identiteta i o nečovjecima koji mu ga nameću. Glavni lik je personifikacija Bosne i Hercegovine, koja pokušava da počne jedan bolji život, konstantno ometana svojatanjima s raznih strana. Na putu do sebe susreće raznorazne ideologije, zablude, ideje, da bi na kraju shvatio da pripadnost radi pripadnosti ne može i neće dovesti do životnog ispunjenja i društvenog progresa – kaže Kapetanović.

S obzirom da se predstava igra na Svjetski dan pozorišta Kapetanović kaže:

-  Pozorište, ali i kultura generalno, moraju biti ispušni ventil današnjih generacija. Moraju biti mjesta i platforme koje su kao sigurna kuća za sve one koji žele da pogledaju i dožive nešto ljepše od trenutne situacije u kojoj se nalaze, ali i shvate da je to ljepše moguće ukoliko to svi zajedno dovoljno želimo. A svi to želimo, kako god se zvali i kome god pokušavali da pripadamo – smatra Kapetanović.

#Lifemagazin