Članak

Softić: Odluka je donesena bez glasova Osmanovića i Ahmetovića

Safet Softić, član predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) održao je press konferenciju na kojoj je govorio o nekim odlukama poslanika na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH i o tom

Safet Softić, član predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednik Sabora IZ održao je press konferenciju na kojoj je govorio o nekim odlukama poslanika na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH i o tome kako BiH mora ubrzati svoj put ka euroatlanskim integracijama, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

No, najviše pažnje izazvala su pitanja novinara u vezi sa odnosima u stranci i smjenom odbora za sigurnost, za koju su i pojedini članovi SDA kazali da je urađena ispod žita. Softić je, pak, kazao da se oko ovoga „diže bespotrebna medijska pažnja“.

- Ova odluka donesena je jednoglasno i mislimo da je ovoliki značaj koji se pridaje ovoj smjeni odbora za sigurnost nepotreban, jer ne vidimo neki poseban značaj u ovoj odluci koju je Predsjedništvo donijelo. Posebno, jer je SDA zadnjih godina pratila određena hipoteka kako u posljednjih 20 godina nakon rata stranka ima neki odbor za sigurnost koji, tobože, obavlja neke paraobavještajne poslove - kazao je Softić, dodajući da su na ovoj sjednici bili prisutni gotovo svi članovi predsjedništva SDA, izuzimajući Adila Osmanovića i Sadika Ahmetovića.

On se dotakao i intervjua Bakira Alispahića koji je bio na čelu ovog odbora, a koji je objavljen na portalu Klix. Softić je dodao da je Alispahić očito iz ove odluke razumio nešto što nije bila intencija ni cilj članova Predsjedništva.

On je istakao i da su poslanici SDA u PD PSBiH jučer glasali za Prijedlog zakona o plaćama u institucijama te da će SDA ukoliko se ipak ne izglasaju mjere štednje i zakoni koji će to donijeti, sami izdvajati sredstva koja će biti usmjerena ka humanitarnim fondovima. Softić je govorio i o važnosti usvajanja Zakona o vojnoj imovini i približavanja BiH ka NATO savezu.

 

#BiH