Članak

Vlada FBiH predlaže smanjenje plaća Baršu, Džaferoviću, Mandrapi

Federalna vlada na današnjoj sjednici utvrdila je Nacrt zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja i drugih organa institucija Federacije BiH, javnih preduzeća i drugih

Federalna vlada na današnjoj sjednici utvrdila je Nacrt zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja i drugih organa institucija Federacije BiH, javnih preduzeća i drugih privrednih društava u većinskom vlasništvu FBiH.

Nacrtom ovog zakona Agencija za bankarstvo FBiH, Razvojna banka FBiH i Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) imaju isti položaj kao i sve druge institucije, za razliku od rješenja u važećem Zakonu po kojem imaju povlašten položaj u pogledu maksimalnog iznosa plaća i naknada. Što znači da bi se direktorima Agencije za bankarstvo FBiH Zlatku Baršu, Razvojne banke FBiH Ramizu Džaferoviću, te Risti Mandrapi direktoru FERK-a značajno smanjila plaća koju sada primaju.

Mjesečna neto plaća za direktora institucije, predsjednika komisije, za ostale članove uprave, zamjenika direktora ili direktora i zamjenika direktora i jednog ili više izvršnih direktora institucije, kao i zamjenika predsjednika i članove komisije,  može biti utvrđena najviše u iznosu do četiri prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u FBiH u prethodna tri mjeseca.

Nacrtom zakona previđeni su iznosi mjesečnih neto naknada za  rad predsjednika upravnog odbora i/ili nadzornog odbora institucije ili upravnog vijeća, odnosno stručnog vijeća najviše do jedne prosječne plaće, a za njihove članove naknada iznosi 90 posto od iznosa mjesečne naknade predsjednika.

Mjesečna neto plaća za članove uprave privrednog društva koje ima više od 1.000 zaposlenih i ukupan godišnji prihod veći od 250.000.000 KM može biti utvrđena najviše u iznosu do pet prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u FBiH u prethodna tri mjeseca.

Mjesečna neto naknada za rad predsjednika nadzornog odbora privrednog društva koje ima vise od 1.000 zaposlenih i ukupan godišnji prihod veći od 250.000.000 KM može biti utvrđena najviše do 1,2 prosječne neto plaće u FBiH, a za članove nadzornog odbora ovakvog privrednog društva mjesečna neto naknada iznosi 90 posto od iznosa mjesečne neto naknade za predsjednika nadzornog odbora.

Mjesečna neto plaća za članove uprave privrednog društva koje ne ispunjava ove uslove u pogledu broja zaposlenih i/ili ukupnog godišnjeg prihoda može biti utvrđena najviše u iznosu do četiri prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u FBiH u prethodna tri mjeseca.

Također, u zavisnosti od rezultata poslovanja u prethodnom izvještajnom periodu, ove plaće mogu biti povećane ili smanjene do 30 posto u periodu do usvajanja narednog godišnjeg finansijskog izvještaja privrednog društva.

Stupanjem na snagu novog, prestala bi primjena važećeg Zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH iz 2009. godine.

#BiH