Članak

Novi pristup može djelovati samo ako postoji partnerstvo

Mogući "novi pristup" Evropske unije će biti plodonosan samo, ako Bosna i Hercegovina pokaže dovoljnu spremnost za reforme, izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u intervjuu z

Mogući "novi pristup" Evropske unije će biti plodonosan samo, ako Bosna i Hercegovina pokaže dovoljnu spremnost za reforme, izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u intervjuu za portal Klix.ba.

- Proširenje EU može funkcionirati samo kao partnerstvo. Nama su za to, kao partneri, potrebne odvažne ličnosti, koje će u fokus staviti buduće interese svog stanovništva, jasne strukture i nadležnosti, te sagovornici koji su sposobni za djelovanje – kazao je Kurz koji dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini.

- Dolazim kao predstavnik jedne zemlje koja već godinama osjeća posebnu odgovornost prema Bosni i Hercegovini i koja svojom obavezom smatra da ne skreće pogled. Jasno je da ni ja ne mogu ponuditi spremno rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Ali, ja ne vidim razlog zašto stanovništvo BiH ne bi zaslužilo funkcionalnu državu koja će ispuniti svoje osnovne zadatke i obaveze prema svojim stanovnicima – rekao je austrijski šef diplomatije.

Prema njegovim riječima, u BiH nije na sceni virtualna kriza nego stvarno problemi te su zahtjevi građana opravdani, kazao je za Klix, javlja NAP. 

#BiH