Članak

Iz BH Gasa tvrde da je isporuka plina normalizirana

Do jučer je isporuka bila ograničena na 913.000 m3, što nije bilo dovoljno za snabdijevanje Kantona Sarajevo u periodu izrazito niskih temperatura

Isporuka gasa iz Ruske Federacije od sinoć (utorak, 30.12.2014.) je normalizirana. Tim povodom jutros je održan sastanak u BH-Gasu na kojem su predstavnici Sarajevogasa, Toplana-Sarajevo i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo informirani o ovome, piše novinska agencija Patria.

Do jučer je isporuka bila ograničena na 913.000 m3,  što nije bilo dovoljno za snabdijevanje Kantona Sarajevo u periodu izrazito niskih temperatura pa su Toplane-Sarajevo čak djelomično počele korsititi loživo ulje mazut kako bi gasa bilo dovoljno za potrebe drugih potrošača Sarajevogasa.

- Prethodnih dana smo kontaktirali Ambasadu Ruske Federacije, bilo je koordiranih aktivnosti sa Energoinvestom, Srbijagasom, ministarstvima, ambasadama.. Želimo se zahvaliti ambasadoru Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini NJ.E. Petru Ivancovu, te ambasadoru Bosne i Hercegovine u Moskvi, NJ.E. Ivanu Barbaliću, sa kojima smo sve vrijeme bili u kontaktu i koji su diplomatskim putevima nastojali pomoći u rješavanju ove situacije, kao i svima koji su nam nastojali pomoći. Energoinvest je potpisao ugovor sa Gazprom Exportom o isporuci gasa za 2015. godinu, nadamo se da nećemo više imati ovakvih i sličnih problema u narednoj godini - soapćeno je iz BH Gasa.

#BiH