Članak

Pusić: Hrvatska je slobodna zemlja i može se govoriti o trećem entitetu

Vesna Pusić, ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske se u okviru radne posjete našoj zemlji sastala sa Zlatkom Lagumdžijom, ministrom vanjskih poslova BiH. Lagumdžija je zahvalio Pusić na pos

Vesna Pusić, ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske se u okviru radne posjete našoj zemlji sastala sa Zlatkom Lagumdžijom, ministrom vanjskih poslova BiH. Lagumdžija je zahvalio Pusić na posjeti te kazao da nisu završili razgovor, a nastavit će ga u poslijepodnevnim satima, prenosi novinska agencija Patria.

- Najveći dio je posvećen traženju jednog kreativnijeg pristupa EU prema BiH, a upravo ministrica Pusić je  promotor tog pristupa. Aprilski sastanak ministara vanjskih poslova trebao bi da donese podršku BiH. Mi mislimo da je ovo pravo vrijeme da se izađe s nečim svježim, i zbog izborne kampanje. Bitnije je da se ta kampanja vodi u jednom pozitivnom ozračju, a ne kako da prepadamo jedni druge – kazao je Lagumdžija.

On je dodao da se mora učiniti sve da BiH uradi svoju zadaću i da prođe ispite EU. Lagumdžija je kazao da je BiH pacijent EU, ali da pri tome nije blentavi pacijent.

- Mora se riješiti nezadovoljstvo građana u BiH. Također moramo riješiti i pitanje presude „Sejdić i Finci“ kao i ustavne promjene, ali to može biti i poslije izbora, a da se sada posvetimo rješavanju osnovnih egzistencijalnih problema bh. građana. Upućeni smo jedni na druge i drago mi je da je Hrvatska u EU – dodao je Lagumdžija.

Vesna Pusić je kazala da je jedan dio njenog posjeta vezan za konferenciju prevencija nasilja nad ženama u sukobima te da je ona jedna od prmotora te teme.

- A, drugi dio odnosi se na približavanje BiH članstvu u EU. Hrvatska to smatra važnim, a i ja osobno. Mi smo geografski povezani i uspjeh i stabilnost jedne države ima utjecaj na drugu. Proces približavanja i članstvo u EU za zemlje regiona imaju važan utjecaj. Mi smo sve mlade države, i potrebno nam je iskustvo starih država EU. BiH je relativno dugo na putu pripreme za članstvo. Trenutni pristup EU nije pomogao da se BiH pomakne s mjesta. Treba neka inovacija u tom pristupu. To ne znači snižavanje kriterija za BIH. U interesu je da naš susjed bude stabilan – kazala je Pusić.

I situacija u Ukrajini zauzela je pažnju ministara EU tako da je BiH ostala neotvorena tema, napomenula je Pusić, pojašnjavajući da što se tiče novog pristupa koji Hrvatska predlaže za BiH će biti prihvatljivo kada i ostali to prihvate.

Pusić je komentirala i dešavanja u Saboru Hrvatske kada je dio opozicije progovorio o trećem entitetu u BiH.

- Ukoliko se nešto spominje i priča u Saboru to ne znači da je to službena politka Hrvatske. Hrvatska je slobodna zemlja i ljudi koji su u Saboru imaju pravo govoriti šta žele. Ali, takve priče dolaze od pojedinaca i to ne znači da je to stav i tih stranaka iz kojih ti što to govore dolaze – dodala je Pusić.

 

#BiH