Članak

Predsjednik VSTV-a Novković spasio Špirića krivične odgovornosti

SIPA još 2009. godine dostavila Tužilaštvu BiH na potvrđivanje izvještaj o zloupotrebi službenog položaja i ovlaštenja i o počinjenom krivičnom djelu protiv osam osoba koje se terete za učešće u nezak

Da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne radi adekvatno na borbi protiv korupcije dokaz je i slučaj Nikole Špirića (SNSD), ministra finansija BiH. Naime, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još 2009. godine dostavila je Tužilaštvu BiH na potvrđivanje izvještaj o zloupotrebi službenog položaja i ovlaštenja, odnosno počinjenom krivičnom djelu protiv osam osoba koje se terete za učešće u nezakonitim radnjama oko nabavke automobila audi Q7 za potrebe tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića. Među osumnjičenim je bio i Nikola Špirić.

Sumnjive fakture SIPA-i i Tužilaštvu BiH ustupio je lično tadašnji Špirićev zamjenik Fuad Kasumović koji je za novinsku agenciju Patria kazao da je ovaj slučaj samo dokaz kako u Tužilaštvu BiH u ladicama stoje mnogobrojni predmeti protiv „krupnih riba“ koji čekaju zastaru.  

- Iz originalnih računa je vidljivo da je filijala kompanije Brčko gas iz Donjeg Žabara automobil audi Q7 nabavila po cijeni od 133.233 KM, da bi ga isti dan, Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH prodala za 219.900 KM. Postoje dakle, osnovi sumnje da je budžet državnih institucija oštećen za 86.667 KM – kaže Kasumović.

On dodaje da je razočaran činjenicom da se ovaj slučaj nije razriješio iako su dokazi za počinjeno krivično djelo neupitni. Kako saznaje NAP tada se Špirić intenzivno družio s Miloradom Novkovićem, predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koji mu je očito pomogao da slučaj nezakonito nabavljenog luksuznog terenca ostane u ladici.

- Znam da se tako pričalo, a i ja sam ih viđao po restoranima. Očito je da se sve što se tiče političara i njihovog kriminala čuva u ladicama. Tako se to radi i propadaju slučajeve uz izgovor da imaju preča posla. Slučaj je evidentiran, pa hoće li ikada biti razriješen vidjet ćemo – dodao je Kasumović.

Špirić je i danas nastavio sa starom praksom pa je zanimljivo da on kao državni ministar finansija i trezora, po ukupnim primanjima bježi ostalim članovima Vijeća ministara. Njegova plaća iznosi 4.876 maraka, a ukupna primanja su dvostruko veća. 

Ali, Špiriću je i to malo, pa su nedavno objavljena istraživanja i saznanja koja govore da je Špirić budžetskim novcem pravio kuću u Drvaru. 

#BiH