Članak

Gačanin kažnjen sa 15 posto odbitka od plaće

Disciplinska komisija Granične policije BiH kaznila je danas zamjenika direktora GP BiH Enesa Gačanina da odbijanjem 15 posto od plaće tokom dva mjeseca zbog slučaja „Kutlovac“, javlja reporter bh. no

Disciplinska komisija Granične policije BiH kaznila je danas zamjenika direktora GP BiH Enesa Gačanina odbijanjem 15 posto od plaće tokom dva mjeseca zbog slučaja „Kutlovac“, javlja reporter bh. novinske agencije Patria (NAP) sa lica mjesta. Riječ je o slučaju u kojem je službenik GO BiH Edvin Kutlovac napustio svoju dužnost u Južnom Sudanu, a Gačanin optužen da je o tome pogrešno informisao nadležne.

Naime, Gačanin je kažnjen zbog teške povrede službene dužnosti, odnosno zbog direktnog komuniciranja sa ministrom sigurnosti BiH bez znanja direktora i, kako je rečeno nakon sjednice Komisije, davanja pogrešnih informacija. Tu odluku komisije je novinarima saopćio predsjednik Svevlad Hofman.

Iako je bio pozvan kao svjedok, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nije prisustvovao sjednici komisije i opravdao odsustvo. Gačaninov branilac, advokat Vlado Adamović je istaknuo da je riječ o prvostepenoj odluci, te je najavio žalbu.

- Da sam bio na mjestu Hofmana, ja bih odgodio odluku, obzirom da se svi svjedoci nisu pojavili. Moj klijent se kažnjava zbog toga što je u namjeri da zaštiti službu komunicirao sa nadležnima. Najgore je od svega što se sada utrostručilo sve što se stavlja na teret mom klijentu – kazao je Adamović. 

#BiH