Članak

Domaći krompir može na pijace, ali ne u EU prije 2015.!

Proizvođači čuvenog fojničkog krompira prodaju proizvod samo na pijacama i domaćim lancima prodaje. Inspekcija iz Brisela vrši provjere za mogućnost odobravanje izvoza u 2015.

Inspektori Ureda Evropske unije za hranu i veterinarstvo (FVO) u sektoru krompira od prošle sedmice borave u BiH radi ocjene kontrole zdravlja bilja u sektoru krompira i ispunjenosti uvjeta za izvoz krompira u zemlje Evropske unije, javlja bh. novinska agencije Patria (NAP). 

Podsjećamo, izvoz krompira iz BiH u EU nije bio moguć, jer nadležne institucije u BiH nisu na vrijeme provele obavezni monitoring na najznačajnije bolesti krompira, što je stopiralo mogućnost izvoza do naredne godine.

Povodom ove posjete i mogućnosti izvoza krompira u EU, kontaktirali smo jednog od najvećih proizvođača krompira na području Općine Fojnica Saliha Hurema. On je za novinsku agenciju Patria kazao da je protekla godina bila izuzetno teška za proizvođače, te da bi mogućnost izvoza spasila proizvodnju.

- Izvoz krompira u Evropsku uniju značio bi i bolje uslove za domaće proizvođače. Sada je situacija takva da samo zahvaljujući domaćim tržnim lancima i nakupcima sa pijaca,  uspijevamo prodati svoj krompir – kaže Hurem za NAP.  

Huremova proizvodnja je dvije tone krompira godišnje, ali kako kaže, sigurno je da bi bilo puno lakše da imamo dostupno evropsko tržište.

- Sigurno bi se onda i proizvođači odlučili na daleko veću proizvodnju nego je to sada slučaj, a naročito gdje je zemljište pogodno za tu kulturu – kaže Hurem.

FVO inspektori u BiH borave od 25. marta i zadržat će se do 3. aprila. Planirana je posjeta Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH, nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Inspekcija će obići i ocijeniti ovlaštene institucije za laboratorijska ispitivanja, određena mjesta proizvodnje, odnosno proizvođače, ocijeniti načine prerade i skladišta merkantilnog i sjemenskog krompira u BiH, te distributivne centre krompira, piše bh. novinska agencija Patria. 

#BiH