Njujork tajms (New York Times) objavio je tekst „12 blaga Evrope“, među kojima je i Sarajevo sa tradicionalnom bosanskom kafom, prenosi bh. novinska agencija Patria.
Naime, kako je autor opisao, ukoliko želite upoznati Sarajevo morate shvatiti važnost kafe. On napominje da je pravljenje tradicionalne kafe u BiH počelo ubrzo nakon dolaska Osmanlija 1463. godine.
Pržena kafa se stavi u džezvu, zalije se kipućom vodom, a pjena (kajmak) se stavlja u šoljice ili fildžane koji se stavljaju u bakrene korice – piše autor teksta.
Posebna atmosfera je u ulici Kazandžiluk, blizu Sebilja na Baščaršiji gdje se može pronaći tucana kafa. Iako se ovaj rad ne cijeni kao nekad, najuporniji još uvijek su vjerni ovakvom načinu proizvodnje kafe.
Autor je šetajući Baščaršijom naišao na Muhameda Husejnovića čija se porodica već 200 godina bavi ovakvim načinom proizvodnje kafe.
S druge strane, važan segment tradicionalne kafe je džezva, a na Baščaršiji možete naći sve što vam treba za bosansku kafu.
Autor za kraj preporučuje da pronađete mjesto koje služi tradicionalnu kafu s lijepim pogledom na Baščaršiju i najmanje pola sata odvojite za sjedenje i uživanje u kafi.
Između ostalog, među 12 blaga Evrope su i berlinske umjetničke ulice, pariški kišobrani, praške igračke, birselska čokolada, madridske gitare...