Članak

Ima najveću podršku baze: Nikšić novi predsjednik SDP-a

Vanredni Kongres na kojem će se birati novo rukovodstvo bit će održan 6. decembra, a prisustvovat će mu 570 delegata.

Delegati vanrednog Kongresa SDP-a koji će biti održan 6. decembra izabrat će novo rukovodstvo stranke, a za predsjednika će moći birati između pet kandidata čije je kandidature verificirao Glavni odbor na današnjoj sjednici u Sarajevu. Verificirane su kanidature Nermina Nikšića, Selima Bešlagića, Besime Borić, Svetozara Pudarića i Mirka Pejanovića, piše bh. novinska agencija Patria. 

Najveći broj prijedloga sa terena imao je Nikšić, pa se u stranačkim kuloarima danas moglo čuti kako će on najvjerovatnije biti novi predsjednik SDP-a. 

Inače, Glavni odbor SDP-a, na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio je i prijedlog o ujedinjenju s Unijom socijeldemokrata na čijem je čelu Miro Lazović, sa 50 glasova za, 13 protiv i 11 suzdržanih i od 6. decembra djelovat će pod imenom Socijaldemokratska partija BiH.  

To znači da će od 110 članova Kongresa njih 10 posto bilo kooptirano iz ove stranke, a tri člana USD bi ušla i u Predsjedništvo SDP-a. 

Zlatko Lagumdžija, koji je predsjednik SDP-a još sedam dana, do izbora novog, najavio je da će na vanrednom Kongresu biti donesena rezolucija kojom se i druge političke partije socijaldemokratske orijentacije pozivaju da se priključe SDP-u. 

-Odluka proističe iz opredjeljenja da se proširi socijalademokratski front - rekao je Lagumdžija, dodajući da se o tome već razgovaralo i ranije.  

Glavni odbor usvojio je izmjene i dopune Statuta, a na koji način će se birati rukovodstvo, ostavljeno je na odlučivanje delegatima vanrednog Kongresa. 

Dva su modela izbora- prema jednom svaki član SDP-a odlučuje o rukovodstvu, a drugi da svaki član SDP-a bira delegate za Kongres na kom će biti izabran predsjednik, odnosno kompletno rukovodstvo.  

Vanredni Kongres na kojem će se birati novo rukovodstvo bit će održan 6. decembra, a prisustvovat će mu 570 delegata. 

#BiH