Članak

Cvijanović mandatarka, od SDA zavisi da li će "Domovina" podržati Dodikovu vladu

Pozivu na konsultacije koje je Dodik obavio s parlamentarnim strankama u Narodnoj skupštini RS nisu se odazvali PDP, NDP i SRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održat će sutra konferenciju za novinare povodom imenovanja mandatara za sastav Vlade Republike Srpske, najavljeno je iz kabineta predsjednika RS, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Predsjednik Republike Srpske obavio je tokom ove sedmice niz konsultacija o mandataru sa strankama i organizacijama. Konferencija za novinare na kojoj  Dodik saopštiti ime mandatara zakazana je za sutra u 11 sati u Palati Republike.

Pozivu na konsultacije koje je Dodik obavio s parlamentarnim strankama u Narodnoj skupštini RS nisu se odazvali PDP, NDP i SRS.

Predstavnici kolalicije "Domovina" Ramiz Salkić i Senad Bratić obavili su konsultacije s Dodikom, ali je još uvijek nepoznato da li će pet poslanika koalicije "Domovina" u NSRS podržati mandatara kojeg će predložiti Dodik, jer se stranka Željka Komšića DF oštro usprotivila ideji da "Domovina" da podršku Dodikovoj vladi i eventualno participira u njenom radu. Tačnije, od SDA će zavisiti da li će "Domovina" glasati u NSRS za novu vladu, odnosno zauzvrat dobiti određena ministarska mjesta. 

Ono što se do sada zna, jeste da je jedno ministarsko mjesto koje po Ustavu RS pripada hrvatskom narodu, navodno rezervisano za kadar HDZBiH Davora Čordaša. 

Prema onome što je Patria i do sada pisala, mandatarka će najvjerovatnije biti aktuelna predsjednica Vlade Željka Cvijanović, Dodikova najbliža saradnica. 

#BiH