Članak

Da li je Dragica Glušac kupila šest stanova od "nagrada" koje je dobila za otkrivanje informacija?

O slučaju" Gibraltar" šuti se, a tužiteljica koja vodi slučaj naprasno je otišla na bolovanje, te se već nagađa kako će neki drugi tužilac navodno preuzeti daljnji rad na njemu

Tužiteljica Tužilaštva BiH Dragica Glušac koja vodi slučaj „Gibraltar“- marketinšku aferu tešku više od 5 miliona KM u kojoj je osumnjičeno devet osoba- prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla bh. novinska agencija Patria uskoro će ovaj predmet predati nekom od kolega.

Podsjećanja radi, Glušac je nakon što je SIPA spektakularno uhapsila devet osoba, uglavnom vlasnika vodećih marketinških agencija u BIH, tvrdila da ima čvrste dokaze za slučaj te da će osumnjičeni ostati u pritvoru.

Propali dokazi

No, na ročištu za određivanje mjere pritvora sve je palo u vodu, jer je došla potpuno nespremna, ključne dokaze prezentirala je Sudu BiH na slovenskom i engleskom jeziku, te je sutkinja Minka Kreho stoga donijela odluku o puštanju osumnjičenih na slobodu.

U međuvremenu je naprasno Glušac otišla na bolovanje, koje su joj navodno izdašno platila dvojica osumnjičenih u aferi. Iz Tužilaštva BiH nam nisu željeli odgovoriti da li je na bolovanju i kada se vraća.

Ova tužiteljica inače ima „respektabilnu“ biografiju- od toga da je kao sutkinja u Sanskom Mostu silovatelja osudila na uvjetnu kaznu, do toga da je bila advokatica fočanskog monstruma Radovana Stankovića koji je trenutno u fočanskom zatvoru na izdržavanju 42-godišnje kazne.

Indikativno je i da se njena slika ne može uopće naći ni na pretraživaču Google, a također je nema ni na zvaničnoj web stranici Tužilaštva BiH.

„Misterizona“ Dragica Glušac, prema onome što smo uspjeli saznati, nije nimalo naivna. Navodno, za sve usluge koje je činila i kao tužiteljica u Banja Luci, i kao općinska sutkinja, a sada evo i kao državna tužiteljica pozamašno je nagrađivana.

Prema nekim informacijama, koje kolaju u pravosudnim krugovima, ali o kojima niko za sada ne smije javno progovoriti jer se radi o „moćnoj ženi“, njen imovinski karton je impozantan.  

Navodno, Glušac je kao samohrana majka do sada kupila tri stana u Banja Luci, jedan u Herceg Novom, jedan u Novom Sadu, 2.000 metara kvadratnih zemljišta u Banja Luci i to u vrijeme dok je bila sudija Okružnog suda u Banja Luci.

Poslovni prostor

Nakon prelaska u Tužilaštvo BiH, nepotvrđene su informacije, sposobna tužiteljica je kupila još jedan stan i to u Istočnom Sarajevu, a potom je mimo konkursne procedure zaposlila i kćerku u Osnovnom sudu Banja Luka.

Poslovni prostor koji navodno ima u Banja Luci, u ulici Svetog Save 7a, Glušac iznajmljuje Konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine.

Kako su nam kazali naši sagovornici, ljudi iz kriminalnog miljea se hvale na sva zvona kako najviše informacija o brojnim tajnim istragama koje se vode dobijaju navodno upravo od Dragice Glušac, koja od njih dobija velike novčane nagrade.

Da li će se nakon tekstova koje je Patria objavila do sada, uključujući i ovaj, oglasiti Dragica Glušac (koja mudro šuti kao i Tužilaštvo BiH odnosno glavni tužilac Goran Salihović) ili Visoko sudsko i tužilačko vijeće te ispitati sve navode i utvrditi njihovu istinitost? Za sada nailazimo na zid šutnje. Javnost ostaje uskraćena za sve informacije, počev od slučaja "Gibraltar" i šta je sa istragom, do toga da li je tužiteljica na bolovanju. 

#BiH