Članak

Kada Dodik javno prestane negirati genocid i državu onda će "Domovina" pričati o podršci Vladi RS

Koalicija "Domovina" nije dovedena u pitanje, a ni sporazum o formiranju državne vlasti koji su potpisali SDA -DF-Savez za promjene RS

Šef pregovaračkog tima koalicije "Domovina" koju čini nekoliko probosanskih stranaka Sadik Ahmetović kazao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria da će "Domovina" ući u eventualne dogovore sa Miloradom Dodikom oko pružanja podrške Vladi RS tek kada on i mandatarka Željka Cvijanović javnosti pošalju jasne i nedvojbene političke poruke vezano za tri ključna pitanja. 

- Neka Dodik i Cvijanović javno pošalju političke poruke da više neće negirati genocid i državu BiH, te da će prestati diskriminacija u obrazovanju pa će "Domovina" ući u pregovore oko formiranja Vlade RS, odnosno donijeti odluku da li će biti dijelom skupštinske većine koja će pružiti podršku novoj vladi. Delegacija "Domovine" jeste bila kod Dodika na konsultacijama, ali to su bile samo konsultacije za mandatara, a ne za podršku Vladi RS koja tek treba da se formira, kaže Ahmetović. 

Na upit da li nakon poruka koje su upućene iz Demokratske fronte, te špekulacije koje su se pojavile da SDA prihvata Dodikovu ponudu za određena ministarska mjesta u Vladi RS, dolazi u pitanje ne samo koalicija "Domovina", već i sporazum koji su o fomiranju vlasti na državnom nivou potpisali SDA-DF i Savez za promjene RS, Ahmetović odgovara: 

- Siguran sam da predsjednici svih stranaka koje su oformile koaliciju "Domovina" podržavaju ovo što sam rekao za Dodika da pošalje političke poruke, pa da tek onda uđemo eventualno u priču o participiranju u Vladi RS. Što se tiče sporazuma SDA-DF-Savez za promjene RS on nikada nije niti će biti doveden u pitanje. 

Obzirom da je Ramiz Salkić, koji je bio na konsultacijama kod Dodika vezano za imenovanje mandatara Vlade RS u javnosti kazao da je kod predsjednika RS otišao u dogovoru sa koordinatorom "Domovine" Vinkom Jakićem, pitali smo Ahmetovića ko je ustvari na čelu pregovaračkog tima koalicije, odnosno ko koordinira u ime "Domovine" političke aktivnosti.

- Ramiz Salkić ima moj broj mobitela i mogao me je nazvati. Na posljednjem sastanku koalicije imenovan je pregovarački tim. Ja sam izabran za šefa, a Jakić je samo jedan od članova, jer je svaka stranka koja je u okviru koalicije dala po jednog predstavnik - pojasnio je Ahmetović. 

#BiH