Članak

Rusija pokrenula masovne udare na Ukrajinu uoči praznika 9. maja

Pored Kijeva i Odese napadnuti su Kherson i druga mjesta. Odvojeno, granatirana je i regija Sumy.

(Patria) - Rusija je pokrenula talas velikih udara na Kijev i Ukrajinu, saopštili su zvaničnici, dok se Moskva priprema za svoj praznik Dana pobjede nad fašizmom. U napadima je pogođena civilna infrastruktura i stradali su civili, saopštile su ukrajinske vlasti.

Najmanje pet osoba je povrijeđeno u ruskim udarima na Kijev, rekli su ukrajinski zvaničnici, dok su ruski projektili zapalili skladište prehrambenih proizvoda u crnomorskom gradu Odesi, a eksplozije su zabilježene u nekoliko drugih ukrajinskih regija, javlja Reuters. Novi napadi dolaze u trenutku kada se Moskva priprema za svoju paradu povodom Dana pobjede u utorak, koji slavi sovjetske trupe koje su porazile nacističke njemačke snage.
Rusija je pojačala granatiranje Bakhmuta u nadi da će ga zauzeti do utorka, rekao je najviši ukrajinski general zadužen za odbranu opkoljenog grada, nakon što se činilo da je ruska plaćenička grupa Wagner odustala od planova za povlačenje iz njega.

Pored Kijeva i Odese napadnuti su Kherson i druga mjesta. Odvojeno, granatirana je i regija Sumy.

Lokalni zvaničnici su rekli da ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane odbijaju napade. Nema informacija koliko je raketa i dronova lansirano na Kijev. Rusija je napala Ukrajinu 24. februara 2022. godine, nazvavši to „specijalnom vojnom operacijom“za odbranu Rusije od neonacista u Ukrajini.

#BiH