Članak

Federalna uprava policije obezglavljena: Vlada FBiH još nije imenovala v.d. direktora

Vlada FBiH nije imenovala novog v.d. direktora iako je ministar Ramo Isak odmah po preuzimanju mandata kazao da će na tu poziciju biti imenovan Vahidin Munjić.

(Patria) - Federalna uprava policija (FUP) još uvijek je obezglavljena, a nakon što je Ensadu Kormanu istekao mandat v.d. direktora FUP-a 6. maja 2023. godine.

Vlada FBiH nije imenovala novog v.d. direktora iako je ministar Ramo Isak odmah po preuzimanju mandata kazao da će na tu poziciju biti imenovan Vahidin Munjić.

No, na sjednici Vlade FBiH ta tačka dnevnog reda je skinuta, te do danas nije urađeno ništa po ovom pitanju. Očekivala se i telefonska sjednica na kojoj bi se imenovao v.d. direktora, no ni to se nije desilo.

Prema ranijim navodima Isaka Munjić je trebao biti imenovan još 4. maja, a u međuvremenu se pojavilo pismo upućeno Vladi FBiH u kojem se navodi da prema članu 45 stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, predloženi kandidat Munjić Vahidin ne može nastaviti obavljati poslove direktora jer nije rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se vrše poslovi krim policije, a niti je bilo kada to radio.

"Ako je i zamjenik direktora policije spriječen obavljati dužnosti navedene u stavu (2) ovog člana, zbog pravnih ili drugih razloga, direktora policije zamjenjuje rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se obavljaju poslovi kriminalističke policije sve dok direktor policije ne bude u stanju ponovo preuzeti svoju dužnost ili dok se ne imenuje novi direktor policije", navodi Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH.

Nejasno je šta se dešava sa konkursom za direktora FUP-a, da li je poništen ili ne, a na kojem je Svevlad Hoffmann prošao. Ranije je i Elmedin Konaković kazao da Hoffmann neće biti direktor, što znači da se mora raspisati novi konkurs, ali to se neće desiti prije nego bude uspostavljen Nezavisni odbor u Parlamentu Federacije.

Isak je također napomenuo da direktor FUP-a će biti profesionalac iz reda hrvatskog naroda.

(A. Čorbo-Zećo)

#BiH