Članak

Palestinska zajednica u BiH o najavama Borjane Krišto: Osuđujemo premještanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem

Nekoliko dana uoči Dana katastrofe - Dan Nakbe, pozivamo vlasti BiH da odbace iznesene ideje.

(Patria) - Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovine i Udruženje Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva oštro osuđuje najavu da bi Bosna i Hercegovina mogla premjestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, o čemu je za medije govorila Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

"Takva odluka bi grubo prekršila međunarodne norme i rezolucije Ujedinjenih naroda i svrstala BiH među one koji podržavaju nezakonito širenje Izraela na račun Palestine. Premještanje ambasade u Jerusalem, glavni grad Palestine, bi nepopravljivo naštetilo odnosima BiH i Palestine koji se decenijama grade na temeljima međusobnog poštovanja i uvažavanja. BiH najbolje zna šta znači kršenje međunarodnog prava i agresija i apsolutno je neshvatljivo da se takva odluka uopće može i razmatrati u institucijama. Tim prije što bi to bilo protivno i stavovima država Evropske unije i velike većine država članica Ujedinjenih nacija.

Nekoliko dana uoči Dana katastrofe - Dan Nakbe, pozivamo vlasti BiH da odbace iznesene ideje i da se priključe obilježavanju dana sjećanja na progon nevinih sa njihovih ognjišta. Samo pravedno rješenje može donijeti trajni mir i stabilizaciju bilo gdje u svijetu pa tako i u Palestini, ali i na Zapadnom Balkanu. Podsjećamo da je Izrael jedina država na svijetu koja je osnovana rezolucijom UN, a uprkos tome, kontinuirano ih krši i ne poštuje. Izrael je država koja nema definirane i međunarodno priznate granice", saopćeno je iz Palestinske zajednice. 

#BiH