Članak

EU otkazala događaj u Izraelu zbog desničarskog ministra Ben-Gvira koji je želio da prisustvuje

Kao imenovani predstavnik izraelske vlade, Ben-Gvir je insistirao da će održati uobičajeni govor na ceremoniji u utorak. Kao odgovor na tu odluku, on je optužio EU za „nediplomatsko zaptivanje“.

(Patria) - Evropska unija je otkazala svoj diplomatski događaj za Dan Evrope u Izraelu zbog planiranog učešća ministra krajnje desnice Itamara Ben-Gvira, javio je BBC. Organizatori su rekli da ne žele „ponuditi platformu“ nekome čiji su stavovi u suprotnosti sa njenim vrijednostima.

Kao imenovani predstavnik izraelske vlade, Ben-Gvir je insistirao da će održati uobičajeni govor na ceremoniji u utorak. Kao odgovor na tu odluku, on je optužio EU za „nediplomatsko zaptivanje“.

Sekretarijat izraelske vlade naveo ime Ben-Gvira prema rotirajućoj listi ministara odabranih da prisustvuju zvaničnim diplomatskim događajima i da su ambasadori EU bili iznenađeni. Uprkos eksplicitnim zahtjevima EU i njenih istaknutih država članica da pošalju ministra koji nije identifikovan s ekstremnom desnicom, Ben-Gvir je insistirao da će doći.

Ministar nacionalne sigurnosti je izjavio da će svoj govor iskoristiti da pozove na ujedinjenu „borbu protiv džihada i terorizma“, dok je također rekao predstavnicima EU da je „neprikladno da zemlje EU finansiraju inicijative protiv vojnika IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) i izraelskih građana“. Nekoliko predstavnika EU zaprijetilo je da neće prisustvovati.

Odluka o otkazivanju diplomatske ceremonije donesena je nakon sastanka ambasadora EU u Izraelu. Izraelski mediji javljaju da su se samo Mađarska i Poljska, dvije konzervativne, proizraelske zemlje, protivile. 

Delegacija EU u Izraelu je u svom kratkom saopštenju rekla da će nastaviti da slavi Dan Evrope u utorak, kao i svake godine. U njemu se navodi da će kulturni događaj za širu javnost koji je plankiran da se održi u Tel Avivu biti održan „kako bi se sa našim prijateljima i partnerima u Izraelu proslavili jaki i konstruktivni bilateralni odnosi“.

U odgovoru iz ureda Ben-Gvira kritikuje se EU, rekavši da je „sramota“ da međunarodno tijelo „koje tvrdi da predstavlja vrijednosti demokratije i multikulturalizma, praktikuje nediplomatsko zaptivanje“.

„Čast mi je i privilegija predstavljati izraelsku vladu, herojske vojnike IDF-a i narod Izraela na svakom forumu“, dodao je.

Otkako je Izrael krajem prošle godine dobio svoju najtvrdokorniju vladu ikada, zvanični predstavnici mnogih evropskih zemalja , koje imaju jake odnose sa Izraelom, odbili su da se sastanu sa Ben-Gvirom i njegovim kolegom ultranacionalistom, ministrom finansija Bezalelom Smotrichem. EU je oštro osudila izraelsko rušenje u nedjelju osnovne škole za palestinsku djecu koju finansira EU u blizini Bethlehema na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je saopštila da je objekat, u dijelu Zapadne obale pod potpunom izraelskom kontrolom, izgrađena nelegalno i nesigurno, što je dovelo do odluke izraelskog suda da je sruši. Delegacija EU Palestincima je na svom Twitter profilu navela da je „zaprepaštena“ akcijom za koju je rekla da će pogoditi 60 djece, te da je rušenje nezakonito po međunarodnom pravu. 

#Svijet