Članak

NA VRHU PLANINE U ITALIJI Muzej Corones smješten je na čak 2.275 metara nadmorske visine

Upravo je Messner osnovao planinarski muzej Corones, koji se, kako i priliči njegovoj tematici, nalazi na vrhu planine.

(Patria) - Italijanski pustolovac Reinhold Messner alpinistička je legenda koja je osvojila svih 14 svjetskih vrhova viših od 8.000 metara, a bio je prvi koji se u službenoj ekspediciji 1978. godine uspeo na Mount Everest bez dodatnog kisika.

Upravo je Messner osnovao planinarski muzej Corones, koji se, kako i priliči njegovoj tematici, nalazi na vrhu planine.

Smješten je na vrhu Kronplatza na 2.275 metara visine i pruža spektakularan pogled na Dolomite u Južnom Tirolu, piše Punkufer.hr.

Messner je taj muzej na sjeveru Italije otvorio 2015. te ga posvetio tradicionalnom planinarenju i planinarskoj historiji. Tu se mogu razgledati predmeti, alati i fotografije koji svjedoče njegovim alpinističkim poduhvatima.

Glavna privlačnost muzeja je njegov položaj s prekrasnim izbočenim vidikovcem i unikatan izgled zgrade, za koji je zadužena slavna arhitektica iračko-britanskih korijena Zaha Hadid.

Muzej Corones kruna je Messnerovog sveobuhvatnog rada i posljednji od šest muzejskih projekata posvećenih planinarenju. Istovremeno, nije jedini muzej koji se nalazi na vrhu planine.

Messnerov Muzej oblaka smješten je na vrhu Rite u Dolomitima na visini od 2.181 metra, a World of Ice, posvećen ledu, u podzemnoj strukturi na 1.900 metara nadmorske visine u Sulden am Ortleru u Italiji.

#Lifemagazin #Italija #Muzej #Zanimljivosti