Članak

Igrama na sreću Lutrije BiH pomažete brojnim organizacijama, udruženjima i sportskim kolektivima

Jedna od kompanija koja značajna sredstva izdvaja za društvenu odgovornost je i Lutrija BiH.

Brojna udruženja, nevladine organizacije i sportski kolektivi u FBiH opstaju uz pomoć sponzora i partnera. Nekima je to čak i jedini izvor finansiranja naročito kad se radi o neprofitnim organizacijama, piše bh. novinska agencija Patria.

Jedna od kompanija koja značajna sredstva izdvaja za društvenu odgovornost je i Lutrija BiH.

Primarna misija Lutrije BiH u 2015. godini je uspješno završena, a obilježila je godinu po velikom broju novih partnerstava sa brojnim organizacijama, kulturno-umjetničkim udruženjima, sportskim kolektivima te drugim organizacijama koji svojim projektima unapređuju lokalnu zajednicu – navode iz Lutrije BiH.

Nevladina organizacija Naša djeca iz Sarajeva različitim projektima nastoji doprinijeti procesima poštivanja i ostvarivanja dječijih prava prema Konvenciji o pravima djeteta što je i ideja vodilja ove organizacije. Od 1953. kada je nastala nije prestajala sa radom, a od 1993. godine intenzivno se bavi problematikom ostvarivanja prava djeteta i uspješno realizira veliki broj programskih aktivnosti.

Gostujući u emisiji TV BINGO dobili su 7.000 KM, a kako je naglasila Zehra Salman, generalni sekretar NVO Naša djeca kada bi i druge kompanije slijedile primjer Lutrije BiH to bi puno značilo onima koji zavise od donacija i spozora.

- Što se tiče sredstava koja smo dobili, ona su nam dobrodošla. Mi uvijek dobijamo namjenska sredstva za projekte, a dio ovog novca smo iskoristili za realizaciju akcije „Djeca za djecu Sirije“, dok ćemo drugi dio sredstava usmjeriti na slične projekte – kazala je Salman. 

Još jedno udruženje koje je zahvaljujući učešću u ovoj emisiji osvojilo novčani iznos od 8.000 KM je NVO altruista Svjetlo. Kako je kazao izvršni direktor Haris Čaušević NVO Svjetlo ove godine obilježava 10 godina kontinuiranog rada.

- Prvi put smo napravili jedno turističko putovanje za naše članove u Beč gdje je boravilo 15 naših članova. Drugi dio novca smo usmjerili za jednodnevni izlet za 42 naša člana u sportsko-rekreativnom centru u Olovu gdje su naši članovi uživali koristeći sportske terene, bazen, obišli ZOO vrt...

NVO Svjetlo ima 247 evidentiranih članova sa sva četiri stepena mentalne retardacije.

- Oko 80% naših članova je sa umanjenim sposobnostima. Imamo 48 mladih koji su uključeni u aktivnosti koje imamo dva do tri puta sedmično uključujući edukativne radionice, školu računara, planinarstva, fotografije, ekologije, sporta, programe kulture. Sve je to u ispunjenju misije pružiti podršku da osobe sa umanjenim sposobnostima budu korisne sebi i zajednici – kaže Čaušević za NAP. 

Lutrija BiH pomaže i brojnim sportskim kolektivima, jedan od takvih u 2015. godini bio je i Ženski košarkaški klub Play Off iz Sarajeva.

Predsjednik kluba Goran Lojo kazao je da je sport u BiH marginaliziran, a naročito kad je riječ o ženskom sportu.  I oni su bili gost emisije TV BINGO gdje su osvojili 7.000 KM, a s obzirom na opremu, pripreme, takmičenja i troškove, Lojo je kazao da je svaka pomoć dobrodošla.

- Najveći uspjeh našeg kluba je što smo dva puta zaredom bili viceprvaci BiH u seniorskoj kategoriji i jedna smo od dvije ekipe koja predstavlja BiH u okviru međunarodne regionalne košarkaške lige – kaže Lojo.

Lutrija BiH finansijski je podržala i Specijalnu olimpijadu BiH čiji su takmičari sa ovogodišnjih OI održanih u Los Angelesu donijeli 11 medalja. Već pet godina Lutrija BiH podržava i Sportske igre mladih, a jednu od najdužih saradnji imaju i sa Nogometnim savezom BiH.

Samo u ovoj godini u emisiji TV BINGO ugostili su više od 50 udruženja i njihov rad pomogli sa skoro 470.000 KM.

Kada je riječ o sportskim kolektivima, organizacijama i kulturnim dešavanjima, Lutrija BiH u ovoj godini izdvojila je više od 250.000 KM.

- Povjerenje naših igrača te stvaranje pozitivnog imidža u javnosti predstavlja najvažniju  komponentu našeg društveno-odgovornog poslovanja. Korporativna politika Lutrije BiH društvenu odgovornost integrisala je u svoju poslovnu strategiju kao jedan od ključnih faktora poslovne učinkovitosti. Društvenu odgovornost manifestujemo aktivnom podrškom u oblastima razvoja kulture, sporta te događaja bitnih za razvoj lokalne zajednice. Poslovanje na društveno odgovoran način je pristup koji nam omogućava da se uspješnije suočimo sa izazovima koje nam postavlja tržište – navode iz Lutrije BiH.

Novogodišnje vanredno kolo TV BINGO

Lutrija BiH 31. decembra 2015. godine realizirat će  novogodišnje izdanje emisije TV BINGO sa bogatim fondom dobitaka. Svi koji kupe žuti BINGO listić u igri su za osvajanje pet automobila - tri VW Polo i dva Golf VII, novčane nagrade u pet različith valuta 10.000 eura, 10.000 švicarskih franaka, 10.000 funti, 10.000 dolara i 10.000 KM.

Svoje BINGO listiće možete kupiti do 31. decembra do 17 sati.

#Lifemagazin