Članak

Dodik: Za glas Skaki SDA nudi čak i radna mjesta, naš kandidat ostaje Fazlagić iz DF-a

Po političkim kuloarima se priča da se trguje određenim radnim mjestima i pozicijama, koje SDA navodno nudi vijećnicima iz drugih stranaka kako bi glasali za njihovog kandidata Abdulaha Skaku.

Zadnjeg dana 2015. godine, u četvrtak 31. decembra zakazana je hitna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, piše novinska agencija Patria.  

Iako je prvobitno rečeno da će se na dnevnom redu naći samo jedna tačka-usvajanje Prijedloga odluke o privremenom finansiranju Grada /januar –mart 2016.godine/, pod političkim pritiscima SDA prva tačka je izbor drugog dogradonačelnika.

-Uopšte ne razumijem zašto to treba biti hitno. Deset mjeseci Grad je bez drugog dogradonačelnika, i sada je odjednom hitno. SDA je ovo sada uradila da se to nađe kao prva tačka, a druga je privremeno finansiranje. Dakle, ako ne prođe njihov kandidat Abdulah Skaka, onda neće glasati za odluku o finansiranju čime će biti dovedeno u pitanje daljnje funkcioniranje Grada, a i prekršen Zakon. Naš kandidat ostaje Haris Fazlagić (DF), kaže za Patriju Vedran Dodik, predsjednik Kluba vijećnika Nezavisna lista za moj grad.

Dodik dodaje da je prošle sedmice na Kolegiju već rekao da Fazlagić neće biti prisutan 31. decembra na sjednici, tako da je već u startu diskriminacija, jer jednom od kandidata neće biti omogućeno da se predstavi vijećnicima, ukoliko ova tačka bude razmatrana. Također, ističe kako je sramotno čime se urušava ugled Grada, da SDA zbog izbora Skake trguje radnim mjestima, a uz to dovodi u pitanje funkcioniranje Gradske uprave i vijeća. 

Predsjedavajući Gradskog vijeća Suljo Agić (SDA), potvrdio nam je da će se na dnevnom redu, pored ove dvije, naći i tačka o poslovnim prostorima koji su u vlasništvu Grada.

Reagirao je i predsjednik Kluba vijećnika Naše stranke Vibor Handžić, koji je upozorio na politička mešetarenja.

-Na kraju redovne sjednice, nakon što je gradonačelnik povukao Odluku i rukovodstvo Vijeća onemogućilo demokratsku diskusiju na temu prijedloga vijećnika Kerle, zakazana je hitna sjednica za 31. decembar. Predsjedavajući Vijeća Suljo Agić (SDA) je, na kolegiju, naveo kao mogućnost da se u dnevni red te sjednice uvrsti i ponovni izbor dogradonačelnika, nakon čega je postalo jasno da  Odluka nije povučena zato što je nelogična“, tvrdi Handžić.

Iz SDP BiH smo dobili informaciju da je Predsjedništvo stranke odlučilo da odluku o glasanju prepusti Kantonalnom odboru SDP Sarajevo na čijem čelu je Igor Kamočaji. 

Po političkim kuloarima se priča da se trguje određenim radnim mjestima i pozicijama, koje SDA navodno nudi vijećnicima iz drugih stranaka kako bi glasali za njihovog kandidata Abdulaha Skaku. Spominju se savjetnička mjesta, ta zamjenik direktora Olimpijskog bazena Otoka. 

Sastav vijeća

SDP – 7 VIJEĆNIKA

SDA- 6 VIJEĆNIKA

NEZAVISNA LISTA- 4 VIJEĆNIKA

NAŠA STRANKA -4 VIJEĆNIKA

SBB- 3 VIJEĆNIKA

SBIH- 2 VIJEĆNIKA

KLUB NEZAVISNIH- 2 VIJEĆNIKA   

#BiH