Članak

Seka Izetbegović gašenjem Opće bolnice uništava sjećanje na sve što je Nakaš uradio za Sarajevo

Na mjesto generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu skoro sigurno dolazi dr. Sebija Izetbegović, aktuelna direktorica sarajevske bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ piše bh. novin

Na mjesto generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu skoro sigurno dolazi dr. Sebija Izetbegović, aktuelna direktorica sarajevske bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Osim doktorske titule, Izetbegovićki na putu prema čelnoj poziciji u UKCS-a dobrano pomaže činjenica da je supruga Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH. Njena želja da ovlada zdravstvom u zemlji datira odavno, ali joj zbog ranije političke situacije to nije pošlo za rukom te se tada zadovoljila „samo“ pozicijom direktorice Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš.“

Izetbegović na poziciju direktora KCUS-a (sada UKCS) trebala je doći još 2012. godine, ali je Socijaldemokratska partija (SDP) bila prejaka u BiH u tom periodu, pa je na mjesto prvog čovjeka KCUS-a imenovan dr. Damir Aganović, koji ima podršku ove partije, i na ovoj poziciji zadržao se nešto više od dvije godine.

Nakon što je dr. Aganović sa ove pozicije iznenadno razriješen, Izetbegović se i dalje nadala ovoj poziciji, ali joj želja ni tada nije ispunjena. No, treći put je spremna na sve kako ne bi bilo novih iznenađenja.

Pod rukovodstvom Vlade FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem spreman je plan: gasi se Opća bolnica, tačnije spaja se sa UKCS-om, a sve se odigrava pod plaštom reforme zdravstva i Izetbegović dolazi na mjesto UKCS-a kojom se pripaja sadašnja Opća bolnica.

Sve se to sistemski odigralo, pa je prvo Vlada Federacije BiH naprasno smijenila članove Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. Iako je Vlada nakon sjednice poslala šturo saopćenje da je UO razriješen dužnosti zbog isteka mandata članova,  upućenijima u zbivanja oko UKCS-a jasno je da se radi o nezakonitoj odluci.

Svim članovima UO nije istekao mandat, ali to nije spriječilo ministre SDA, HDZ BiH i SBB-a da glasaju za odluku koju im je servirao premijer Fadil Novalić, a po direktivi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije Izetbegović.

Smjenom članova UO i imenovanjem novih bio je trasiran put za smjenu sada već bivšeg direktora UKCS prof.dr. Rusmira Mesihovića koji je na tu poziciju putem konkursa imenovan 14. januara 2015. godine. Podsjećamo, Mesihović je sam podnio ostavku zbog ogromnog pritiska.

Vlada FBiH nastavila je sa planom ujedinjenja bolnica te formira „ekspertnu“ grupu od 10 žena koje trebaju razraditi plan i analizu oko spajanja dvije institucije. Radnu grupu čine Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS, Sebija Izetbegović, direktorica Opće bolnice, Enra Suljić, v.d. direktora UKCS-a, Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade FBiH, Snježana Bodnaruk (FMZ), Safeta Borovac (ZZO KS) (smijenjena zbog isteka mandata), Muvedeta Butmir-Čedić (Opća bolnica), Alma Pehlić (UO UKCS), Amra Karić (UO UKCS i uposlenica UKCS-a) i Sanela Adžović (Vlada FBiH).

Iz Ljekarske komore pristigle su žestoke kritike i na kompetentnost članova radne grupe i na činjenicu da u ovoj radnoj grupi nema niko od predstavnika ljekara iz Komore.

No, svjesni su i u Komori, ali i u Općoj bolnici da ambiciozna, a pri tome i beskrupulozna Sebija Izetbegović Seka, neće odustati od svojih zamisli.

Podsjećamo, da je po preuzimanju funkcije uvela strahovladu te je sa zidova Opće bolnice naredila skidanje svih fotografija koje svjedoče o vremenu rahmetli Abdulaha Nakaša koji je nadljudskim naporima spašavao živote u opkoljenom Sarajevu.

Na spomen obilježju koje se nalazi u krugu bolnice čak je prekinut i dotok vode, a na obilježavanje 10. godišnjice od Nakaševe smrti niko od uposlenika nije smio izaći i odati počast. Podsjećamo, na inicijativu građana KS, Opća bolnica od 2006. godine nosi ime Abdulaha Nakaša, a spajanjem sa UKCS-om bit će obrisan i taj trag sjećanja na velikog čovjeka i humanistu Sarajeva.

Šta su mediji pisali 

Inače, kako su ranije mediji pisali Izetbegović je prije rata teškom mukom i sa mizernim prosjekom ocjena završila Medicinski fakultet u Sarajevu. Po završetku studija volontirala je na Klinici za plastičnu hirurgiju, da bi kasnije kao specijalizant bila primljena na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

Prema navodima uposlenika Klinike za ginekologiju, Sebija Izetbegović bila je prosječan specijalizant i ljekar, što joj nije predstavljalo problem ni u profesionalnoj, a ni u akademskoj karijeri. Naime, nakon izbijanja rata Sebija Izetbegović odlazi u Hrvatsku, gdje joj napredovanje u struci osigurava poznati ginekolog Asim Kurjak.

O stručnosti Izetbegović i njenoj karijeri i medicinskim dostignućima postoje oprečna mišljenja, ali postavlja se pitanje koliko je moralno insistirati da supruga člana Predsjedništva BiH, dakle prva dama zasjedne na čelo najveće bolnice u BiH.

Dok širom svijeta brojne prve dame koje su visoko obrazovane i koje su prekinule svoje karijere da bi se posvetile društvenim obavezama i humanitarnom radu, u BiH je očito važnije zadovoljavanje ličnih ambicija i frustracija negoli opći interes svih građana BiH.

#BiH