Članak

Opet o 9. januaru: Za Crnadka i Dačića Odluka Ustavnog suda BiH besmislena

Ministri vanjskih poslova Srbije i BiH Ivica Dačić i Igor Crnadak rekli su u Beogradu da njihovo obilježavanje Dana RS 9. januara nije usmjereno ni protiv koga i da je nepotrebno podizati tenzije ti

Ministri vanjskih poslova Srbije i BiH Ivica Dačić i Igor Crnadak rekli su u Beogradu da njihovo obilježavanje Dana RS 9. januara  nije usmjereno ni protiv koga i da je nepotrebno podizati tenzije tim povodom, prenosi novinska agencija Patria.

-Srbija se trudi da razvija dobre odnose i sa centralnim vlastima u Sarajevu i sa RS, rekao je Dačić, podsjećajući da Vlada Srbije ima zajedničke sjednice Vlade sa Vladom RS i Vijećem  ministara BiH.

Mislim da izjave predsedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića tim povodom nisu na tragu onoga što su on i premijer Vučić dogovorili i postigli na sastanku Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, rekao je Dačić i dodao:

-Ne treba da imate dilemu da će se Srbija žestoko protiviti svakoj vrsti pritisaka ili mogućnosti prekrajanja BiH suprotno volji srpskog naroda i svih građana Republike Srpske.

Crnadak je istakao da je razmimoilaženje u Vijeću ministara tim povodom dobro poznato, a da će predstavnici Republike Srpske iz Vijeća ministara prisustvovati obilježavanju 9. januara. Srbija i RS imaju jedinstven stav da je odluka Ustavnog suda, koja je donesena glasovima troje stranaca i dvoje sudija Bošnjaka, besmislena, javljaju srbijanski mediji.       

#Region