Članak

Ruski analitičar Korbiko: Rusija i Kina žele zajedno istisnuti SAD sa Balkana

Rusija i Kina zajednički rade ruku pod ruku na oslobađanju Balkana od unipolarnog uticaja.

Neke strategije se uopće ne kriju. Tako i ruski politički analitičar Andrej Korbiko, govori da je aktuelan balkanski „Put svile“ u koji Kina ulaže velika sredstva i koji će ekonomski ojačati sve zemlje kroz koje će prolaziti trasa namijenjena trgovinskoj razmjeni između Azije i Evrope, prenosi agencija Patria.

- Planirano je da vozovi idu iz Budimpešte preko Beograda i Skoplja do grčke luke Pirej. Kina će tako omogućiti balkanskim zemljama da očuvaju svoj suverenitet ali i da imaju alternativu Evropskoj uniji. Sve to brine SAD koji se plaši da će izgubiti uticaj na Balkanu, pa će biti zanimljivo pratiti situaciju u Makedoniji koja je veoma važna tačka u projektu balkanski „Put svile“ za koji SAD žele da propadne. Ako u Makedoniji izbije haos ili hibridni rat, svašta je moguće - kaže Koribko.

- Rusija i Kina zajednički rade ruku pod ruku na oslobađanju Balkana od unipolarnog uticaja. Ne smijemo da zaboravimo da je Kina ruski strateški partner broj jedan. Iako možda ruski uticaj nije toliko vidljiv u vezi sa projektima koji se realizuju, on je dosta jak. Kina je preuzela vodeću ulogu kad je reč o infrastrukturnim projektima koje Rusija snažno podržava - rekao je Andrej Korbiko. 

#Svijet