Članak

Uhapšen u akciji Cryptus: Asmiru Mulaju određen jednomjesečni pritvor

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se tereti, te je odredio pritvor zbog postojanja naročitih okolnosti koj

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 25. februara 2016. godine donio rješenje kojim je osumnjičenom Mulaj Asmiru odredio mjeru pritvora. Pritvor prema ovom rješenju može trajati mjesec dana računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 24.marta 2016. godine, ili do nove odluke Suda, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Mulaj je uhapšen u akciji Cryptus zajedno sa Kenadom Muminovićem.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se tereti, te je odredio pritvor zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Asmir Mulaj je osumnjičen da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH, izrada i unošenje računarskih virusa iz člana 292v. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZ RS), računarska prevara iz člana 292g. KZ RS, neovlašteni pristup računaru, računarskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka iz člana 292d. KZ RS radi prikupljanja ličnih podataka (ime prezime, broj kartice za bezgotovinsko plaćanje, IP adresa pristupa internetu, fotografije), krivotvorenje kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje iz člana 276. KZ RS, pranje novca iz člana 209. KZ BiH, krivotvorenje isprave iz člana 377. KZ RS i nedozvoljena trgovina iz člana 267. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH). (av)

#BiH