Članak

Hadžialić studentima UNSA-e: Vi ste budućnost BiH i idite ka promjenama

Studentima je poručila da su budućnost Bosne i Hercegovine i da ne čekaju da im neko da šansu.

Švedska ministrica za srednjoškolsko i obrazovanje odraslih Aida Hadžialić koja boravi u trodnevnoj posjeti BiH, državi u kojoj je i rođena održala je danas predavanje studentima Univerziteta u Sarajevu, piše bh. novinska agencija Patria.

Hadžialić je govorila o temi "Važnost obrazovanja u demokratskom društvu" te je kazala da odlazak iz BiH nije bio lagana već pun straha i neizvjesnosti.

Ona je s porodicom 1992. godine bila prisiljena napustiti Foču i put ih je odveo u Švedsku.

- Moja druga domovina Švedska me prihvatila. Mi smo kao mačke, mi, naš narod jer se svuda adaptiramo. U Švedskoj ima puno bh. građana. Vjerujte Zlatan Ibrahimović nije jedini. U Švedskoj su svi jednaki, radi se o ekonomskoj jednakosti. Plaćamo velike poreze i svaka osoba se smatra resursom u koji se mora investirati kako bi bila produktivna. Sa takvom politikom Švedska je jedna od najbogatijih država u svijetu sa samo 10 miliona stanovnika. U Švedskoj svaka kruna i marka se prati i pazi kako se koristi - kazala je ministrica.

Prilikom svake izjave Hadžialić akcenat stavlja na zadovoljne građane i navodi da će samo takvi dati više svojoj državi.

Studentima je poručila da su budućnost Bosne i Hercegovine i da ne čekaju da im neko da šansu.

- Nemojte se nikada zadovoljiti postignutim rezultatima. Idite ka promjenama - kazala je Hadžialić.

#BiH