Članak

Mladi prezentovali svoje poslovne ideje

Nakon što je Komisija obavila intervjue sa svim kandidatima i prezentovala sve projekte Amer Kapo, predsjednik Komisije Općinskog vijeća za mlade je naglasio da je bilo dobrih projekata koji zaslužuju

Mladi poduzetnici koji su se prijavili za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar Sarajevo imali su priliku da u Centru za podršku biznisu prezentuju svoje poslovne ideje pred članovima Komisije za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih općine Centar Sarajevo. U budžetu Općine Centar za 2015. godinu za ovu namjenu izdvojen je iznos od 50.000 KM, od čega najveći iznos za pojedinačan projekat može dosezati do 15.000 KM, saopćeno je iz Općine Centar, prenosi novinska agencija Patria.

Svi mladi do 35 godina starosti su mogli, na osnovu Odluke o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine Centar koju je jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće, prijaviti svoj biznis plan za vrijeme trajanja javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih, koji je objavljen 23. septembra 2015. godine i bio otvoren 60 dana. 

Jedna od kandidatkinja bila je i Ena Imamović, diplomirana arhitektica koja je ovom prilikom prezentovala svoju poslovnu ideju o formiranju unikatnog dizajnerskog laboratorija sa svim elementima uređenja enterijera sa proizvodima iz Bosne i Hercegovine.

– Ovim projektom želim napraviti bh. dizajnerski brend koji ćemo plasirati na naše tržište. Izbjegavamo masovnu proizvodnju i radimo unikatne stvari visokog kvaliteta sa domaćim kompanijama i njihovim proizvodima. Našim klijentima ćemo pružiti vrhunski kvalitet bez uvoza čime bi jačali sve elemente našeg društva i privrede, kazala je Ena.

Maja Jačević, master na Pedagoškoj akademiji, prezentovala je ideju usluge pružanja produženog boravka i dječije igraonice na području općine Centar.

– Za sve škole koje nemaju ovakvu vrstu usluge kroz našu ideju bismo pružili mogućnost da djeca korisno provedu svoje slobodno vrijeme u igraonici ili produženom boravku, koje bismo otvorili u blizini škole, dok su roditelji na poslu ili zauzeti nekim drugim obavezama, navela je Maja.

Nakon što je Komisija obavila intervjue sa svim kandidatima i prezentovala sve projekte Amer Kapo, predsjednik Komisije Općinskog vijeća za mlade je naglasio da je bilo dobrih projekata koji zaslužuju podršku za pokretanje i razvoj vlastitog biznisa.

– Komisija će u narednom periodu donijeti konačnu odluku o projektima koji će biti finansijski podržani sredstvima Općine Centar, koja ne finansira samo plaćanje doprinosa, nego daje i sredstva za rad koja su potrebna za pokretanje biznisa. U narednom periodu planiramo objaviti novi javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih, za šta je u ovogodišnjem općinskom budžetu izdvojen iznos od 100.000 KM. Također planiramo obaviti edukativne radionice sa mladima koji žele da se prijave na javni poziv kako bi ih što bolje pripremili za samostalan biznis, objasnio je Kapo, stoji u saopćenju. 

#Biznis