Članak

Grabar-Kitarović: Hrvatska će učiniti sve da pravda bude zadovoljena

Na Trgu bana Jelačića u centru Zagreba održan je mirni protestni skup zbog oslobađanja Vojislava Šešelja u Hagu, koji je završio nakon 20-ak minuta, a aktivisti su u rukama držali papire sa ispisanim

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja se nalazi u službenoj posjeti Bugarskoj kazala je da smatra kako je Vojislav Šešelj jedan od najvećih zločinaca na ovim prostorima i da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala sramotan potez međunarodnog krivičnog prava, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Današnja oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima doista je ogroman udarac međunarodnom krivičnom pravu. Ona je upravo sramotna - kazala je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare u Sofiji, javlja Hina.

Hrvatska predsjednica kaže da, ako se uzme u obzir da je Haški sud Šešelja osudio na četiri godine i devet mjeseci zatvora samo radi iskazivanja nepoštovanja prema tom sudu i radi pretnje svjedocima u pojedinim slučajevima, a da ga je danas oslobodio optužbi zbog huškanja i podsticanja na eksterminaciju, uništavanje cijelih naroda i na genocid, to zaista ne može biti ništa drugo nego poraz međunarodnog kaznenog prava.

- Danas molimo za sve njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike, od Vukovara preko Škabrnje do Sarajeva, Srebrenice i do Kosova - navela je Grabar Kitarović. Isto tako, smatra, činjenica je da je Hrvatska danas slobodna i samostalna država i to joj niko neće uzeti.

- Šešeljeva politika upravo u Hrvatskoj doživjela je svoj prvi i najveći poraz. I to je nepovratno. Treba razmišljati o tome -  navela je hrvatska predsjednica poručivši da Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastavit će da radi sve što je, kako je rekla, u našoj moći da bi pravda bila zadovoljena.

- Međunarodno pravo možda je danas zakazalo, ali vjerujte mi, pravda neće! - navele ja Grabar-Kitarović.

Na Trgu bana Jelačića u centru Zagreba održan je mirni protestni skup zbog oslobađanja Vojislava Šešelja u Hagu, koji je završio nakon 20-ak minuta, a aktivisti su u rukama držali papire sa ispisanim mjestima koja se navode u optužnici.

- Sramota za sud, nepravda za žrtve, pisalo je na papirima koje su držali okupljeni.

#Region