Članak

Pozorište mladih: Otvaranje Festivala dječije umjetnosti 3. maja predstavom za djecu “Kresivo”

Festival je prilika afirmiranja umjetnosti i obrazovanja kroz igru i mnogobrojne programe, kao i prezentiranje novih dostignuća u oblasti teatra, lutkarstva, glume, muzike, slikarstva, interaktivnih z

Festival dječije umjetnosti (FEDU) održava se u Sarajevu od 2. do 8. maja na nekoliko lokacija (Trg Oslobođenja-Alija Izetbegović, Pozorište mladih, Velika sala Općine Stari Grad, Centar za kulturu Sarajevo), prenosi novinska agencija Patria.

Festival je prilika afirmiranja umjetnosti i obrazovanja kroz igru i mnogobrojne programe, kao i prezentiranje novih dostignuća u oblasti teatra, lutkarstva, glume, muzike, slikarstva, interaktivnih znanja...

Posebnost ovog festivala leži u tome da je potpuno profesionaliziran i da je takmičarskog karaktera. Odabrano je osam predstava za djecu i mlade iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, zatim šest muzičkih horova koji se natječu na izabranu autorsku kompoziciju, a raspisan je i konkurs za najbolju savremenu bajku na koju je pristiglo do sada više od četrdeset prijava kompetentnih književnih imena iz BiH.

Nagrade su novčanog karaktera i dodjelit će se na ceremoniji zatvaranja. Festival se održava pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad i Ministarstva kulture i sporta KS.

Festival će biti otvoren u utorak, 3. maja u 11 sati kada će biti prikazana i prva predstava Festivala “Kresivo” prema djelu H. K. Andersena, u režiji Slavča Malenova, u produkciji Pozorište lutaka Mostar.

Od 3. do 7. maja u terminima od 11 i 14 sati u Pozorištu mladih održava se takmičarski pozorišni program sa najboljim ostvarenjima u regiji.

U isto vrijeme će na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović biti upriličene kreativne radionice IMTM-a iz muzičko-scenskih umjetnosti te i iz likovno-umjetničkog izražavanja.

Na Trgu će biti predstavljena i najveća odštampana knjiga bajki domaćih autora, a prisutni će moći vidjeti kako sajmom radosti i dječije knjige šeta Veliki Did bosanski. Ulaz na sve programe je besplatan. Dodatne informacije potražite na www.fedu.ba Roditelji dovedite svoju djecu na radost iz koje se uči.

#Lifemagazin