Članak

Egipćanin koji je oteo avion EgyptAira kako bi privukao pažnju bivše završio u pritvoru

Otmičar je pod izgovorom da nosi eksplozivni pojas primorao pilota Airbusa A-320 nacionalne kompanije EgyptAir na liniji Aleksandrija - Kairo da se uputi na Kipar, 500 kilometara od egipatske obale. U

Kiparski sud stavio je u srijedu u pritvor na osam dana Egipćanina koji je uz pomoć lažnog pojasa s eksplozivom oteo avion EgyptAira i bio primoran sletjeti na otok u Mediteranu, prenosi novinska agencija Patria.

Tih će osam dana dozvoliti policiji da istraži tu otmicu aviona sa sretnim krajem za 55 putnika i članova posade, živih i zdravih. Policija je na sudu navela da bi Seif al-Din Muhamed Mustafa (58) mogao biti optužen za otmicu aviona i osoba s ciljem odvođenja u nepoznatom smjeru, prijeteće ponašanje i druga djela koja krše protuteroristički zakon.

Egipćanina sud nije ispitao ali je on prstima pokazao znak "v" za pobjedu pred novinarima po završetku saslušanja pri ulasku u policijsko vozilo.

Otmičar je pod izgovorom da nosi eksplozivni pojas primorao pilota Airbusa A-320 nacionalne kompanije EgyptAir na liniji Aleksandrija - Kairo da se uputi na Kipar, 500 kilometara od egipatske obale. Uslijedilo je šest sati napetosti na aerodromu Larnaka za 55 putnika i članova posade koji su postepeno oslobađani.

Pirat je zahtijevao da njegova supruga, Kipranka s kojom ima više djece, dođe na aerodrom da joj preda pismo.
Seif al-Din Muhamed Musafa živio je na Kipru do 1994. godine, piše Index. 

#Svijet