Članak

Odbrana traži puštanje Radončića na slobodu zbog zdravlja i jer je dio vladajuće koalicije

Odbrana je danas ponovo podnijela prijedlog o ukidanju pritvora Radončiću, a kao dvije nove činjenice u odnosu na ranije zahtjeve iznijeli su zdravstveno stanje za koje su zamolili da mediji ne detalj

U Sudu BiH održan je Glavni pretres u slučaju Fahrudin Radončić i drugi gdje je pročitana kompletna optužnica koja Radončića kao prvooptuženog, te Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman i Zijada Hadžijahića tereti kao organiziranu grupu s ciljem počinjenja krivičnog djela, ometanja rada pravosuđa i davanje odnosno primanje nagrade trgovinom utjecaja, piše bh. novinska agencija Patria.

Ometanje rada pravosuđa odnosi se na pritisak na svjedokinju Azru Sarić u procesu koji se vodi na Kosovu protiv Nasera Keljmendija.

Tužilaštvo je najavilo 27 svjedoka, a na nastavku suđenja 13. aprila svjedočit će Indira Ćatić, jedna od urednica u Dnevnom avazu i advokatica Vasvija Vidović koja je zbog ovog slučaja ne može biti dijelom odbrane. 

Predsjednica Sudskog vijeća Hasija Mašović nije dozvolila odbrani kao i samom Radončiću da govore o politički motiviranom procesu iako je advokat Dragan Barbarić insistirao na tome pravdajući se da je Radončić političar i da zbog toga govore o političkom progonu.

Odbrana je danas ponovo podnijela prijedlog o ukidanju pritvora Radončiću, a kao dvije nove činjenice u odnosu na ranije zahtjeve iznijeli su zdravstveno stanje za koje su zamolili da mediji ne detaljišu te činjenicu da je njegovo puštanje na slobodu od društvenog značaja jer obavlja značajne funkcije i da je dio vladajuće koalicije te da su zbog toga važni procesi od društvenog interesa blokirani.

Asim Crnalić jedan od advokata Radončića tokom suđenja, a i naknadno novinarima spomenuo je nekog insajdera koji je poslao pismo nekim medijima ali očito i odbrani u kojem je čak naveden i sastav Sudskog vijeća prije nego što je ono bilo i određeno.

- Časni Sude ja se samo iskreno nadam da se i druge tvrdnje iz tog pisma insajdera neće obistiniti - istakao je Crnalić.

#BiH