Članak

Koalicija vratila Fehima Bekana na ključno mjesto ministarstva koje raspolaže sa 300 miliona KM

Bekan je vraćen na mjesto sekretara u Ministarstvu, iako u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo postoji više krivičnih prijava protiv njega.

Vraćanje Fehima Bekana na mjesto generalnog sekretara Federalnog ministarstva rada i socijalne politike još jedan je od katastrofalnih kadrovskih promašaja vladajuće koalicije SDA-SBB-HDZBiH, piše novinska agencija Patria.

Bekan je vraćen na mjesto sekretara u Ministarstvu, iako u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo postoji više krivičnih prijava protiv njega.  

Uposlenici Bekana optužuju za nepotizam, zloupotrebu službenih ovlasti, pronevjeru novca.

Odlukom OHR-a Bekan je bio suspendovan neko vrijeme sa posla, ali je na posao vraćen 2004. godine, zbog jakih političkih veza. Uz pomoć njih uspijeva se održati na poziciji i danas.

Zvanično, Bekan je otišao u penziju krajem 2015. godine. Nekoliko sedmica poslije, Upravna inspekcija Federalog ministarstva pravde (ministar Mato Jozić (HDZBiH)) vraća ga na posao.

Izvor Patrije iz ovog Ministarstva tvrdi da je Bekan na posao vraćen protuzakonito. Navodno su lažirani podaci o godinama radnog staža. Tužilaštvo još ne istražuje ovaj slučaj.

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH jedno je od ključnih ministarstva u Vladi FBiH koje godišnje upravlja s više od 300 miliona KM, i od kojeg ovisi oko 500.000 korisnika. Nakon sklapanja koalicije SDA, HDZ BiH i SBB, ovo ministarstvo pripalo je SBB-u na čijem je čelu Vesko Drljača.

Mediji su ranije objavili da je Bekan, bez premca, rekorder po broju najbližih srodnika koje je zaposlio u državnu službu ili rasporedio po upravnim i nadzornim odborima. „Oslobođenje“ je u oktobru 2014. godine objavilo da je Elma Kamerić, Bekanova kćerka, predsjednica Nadzornog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, a uposlenica je i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

List je objavio i to da je u Nadzorni odbor Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo imenovana i Samira Zeba, kćerka Bekanovog brata, a Indira Dujmović, druga kćerka njegovog brata radi u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

- Radi se o mojoj i kćerkama moga brata. No, nisu na tim radnim mjestima zato što su moja familija, nego su se zaposlile preko konkursa, pokazale najbolje rezultate – rekao je Bekan.

Njih tri samo su dio Bekanove familije, koje je zaposlio u državne institucije. Federalna televizija objavila je spisak od

15 najbližih Bekanovih ljudi, koji rade u više državnih institucija.

Krajem februara prošle godine Bekan je ponovo dospio u javnost, nakon što je oteo pečat ministarstva. Ministarstvo je držao u blokadi nekoliko sedmica. Za vrijeme dok je držao pečat kod sebe, izvršio je nekoliko imenovanja na razne pozicije u Ministarstvu.

Isti scenario Bekan je uradio četiri godine prije. Ni prvi a ni drugi put zbog toga nije odgovarao.

 

#BiH