Članak

Potpisan Sporazum o kolokaciji sa Republikom Makedonijom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana (WB6) koji se održava od 30. do 31. marta 2016. godine u Draču, Rep

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana (WB6) koji se održava od 30. do 31. marta 2016. godine u Draču, Republika Albanija.

Na sastanku se sumiraju rezultati projektnih aktivnosti osam mjeseci nakon Samita u Beču i razgovara o priprema regionalnih transportnih i energetskih projekata za Samit u Parizu u srpnju ove godine. Fokus diskusije je i na pitanjima regionalne suradnje, uspostavi Fonda za Zapadni Balkan i Regionalnog ureda za suradnju mladih, te migracionoj politici.

Prvog dana sastanka u Draču ministar Crnadak imao je brojne bilateralne susrete, koji su dio ministrovih diplomatskih aktivnosti nakon predaje zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji.

Ministar Crnadak je sa ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim potpisao Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava. Ministri Crnadak i Poposki su ocijenili da ovaj sporazum, osim što je pokazatelj uznapredovanih bilateralnih odnosa između BiH i Makedonije, omogućuje praktična rješenja u radu postojećih diplomatsko-konzularnih mreža dviju država. Istaknuta je i međusobna potpora dviju zemalja na europskom putu i naglašen interes za suradnju u oblasti europskih integracija.

Ministar Crnadak je na marginama sastanka u Draču razgovarao i sa državnim tajnikom za europske poslove Republike Francuske Harlemom Desirom koji ga je informirao o pripremama za Samit u Parizu 4. srpnja 2016. godine. Razgovarano je o mogućnosti susreta dva ministra vanjskih poslova koji bi bio dodatni podsticaj daljem unaprjeđenju bilateralnih odnosa između dvije zemlje, kao i o podršci Francuske europskom putu BiH.

Na sastanku sa državnim podtajnikom za vanjske poslove u MVP Republike Italije Vincenzom Amandolom ministar Crnadak je istaknuo očekivanje za nastavkom aktivnog i pozitivnog odnosa Italije prema BiH. Sugovornici su ocijenili da će u ostvarivanju kvalitetnijih odnosa i veće gospodarske suradnje između dvije zemlje doprinijeti i razmijene posjeta na visokom i najvišem nivou, koje su planirane za sljedeća dva mjeseca.

#BiH