Članak

Ugledni stručnjaci iz BiH i Evrope na naučnom skupu „Biodiverzitet i šumarstvo“

Uvodna obraćanje gostima održat će rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić i dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirza Dautbašić.

U ponedeljak 4. aprila 2016. godine, u zgradi Rektorata Univerziteta u Sarajevu, će se održati naučni skup na temu „Biodiverzitet i šumarstvo“ u organizaciji Šumarskog fakulteta Sarajevo. Predavanja će držati eminentni profesori iz oblasti Šumarstva iz Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, piše bh. novinska agencija Patria.

Jedan od učesnika skupa je i profesor Šumarskog fakulteta Ćemal Višnjić koji je za Patriju kazao da je  cilj skupa upoznati naučnu i stručnu javnost sa rezultatima novih istraživanja iz oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja biodiverziteta šumskih ekosistema.

- Način gazdovanja šumama u Bosni i Hercegovini u najvećoj mogućoj mjeri obezbjeđuje očuvanje biodiverziteta. Međutim, šumarska struka mora učiniti iskorak dalje ka poduzimanju aktivnosti koje vode održivom razvoju biljnih i životinjskih vrsta koje su zastupljene unutar šumskih ekosistema. Iz toga proizilazi i značaj ovog naučnog skupa koji  sa jedne strane daje teorijske osnove za unapređenje gazdovanja šumama u funkciji zaštite i očuvanja biodiverziteta a sa druge pobija ustaljene teze da šumarstvo kao privredna grana negativno utiče na bioraznolikost šuma – kaže profesor Višnjić.

Naučni skup, također, ukazuje na hitnu potrebu za donošenjem Zakona o šumama u FBiH, bez kojeg bi sve aktivnosti na očuvanju i unapređenju biodiverziteta šumskih ekosistema bile uzaludne.

Uvodna obraćanje gostima održat će rektor Univerziteta u Sarajevu  prof. dr. Muharem Avdispahić i dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirza Dautbašić.

Skup počinje u 11 sati. 

#Biznis