Članak

DF: Hag nagradio Šešelja, ugašen posljednji tračak nade u objektivnost Haškog tribunala

Ova presuda još će više zakomplikovati međunacionalne ali i međudržavne odnose u ovom dijelu Balkana, zaustaviti započete procese pomirenja i situaciju još više približiti onakvoj kakva je bila početk

Oslobađajuća presuda četničkom ideologu i vojvodi Šešelju po svih devet tačaka optužnice definitivno ukida i posljednji tračak nade u objektivnost Haškog tribunala, saopćeno je iz Demokratske fronte, prenosi Patria.

- Još će, kako stvari sada stoje, ovaj isti Tribunal isplatiti nadoknadu za duševnu bol koju je Vojislav Šešelj pretrpio u ovih dvanaest godina, koliko je prošlo od njegove predaje sudu do danas. 

"Ne postoje elementi krivične odgovornosti za zločin protiv čovječnosti“, “ne postoji direktna već indirektna odgovornost“, „nije kriv za progone i mučenja“ - svojevrsni je šamar svim žrtvama Šešeljevih paravojnih formacija koje su sijale smrt i provodile protjerivanje nesrpskog življa u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, kao i protiv vojvođanskih Mađara u Republici Srbiji.

Ova presuda još će više zakomplikovati međunacionalne ali i međudržavne odnose u ovom dijelu Balkana, zaustaviti započete procese pomirenja i situaciju još više približiti onakvoj kakva je bila početkom devedesetih. To će posebno ojačati političku retoriku u zemljama kojima slijede izbori (R. Srbija i Bosna i Hercegovina), još više ojačati nacionaliste i dodatno oslabiti ono što je alternativa nacionalizmu – iskreno pomirenje, ekonomski prosperitet i put u euro-atlantske integracije.

 

#BiH