Članak

Nekoliko trenutaka nakon što je oslobođen Šešelj priznao da je njegova ratna uloga bila važna

Oslobađajuća presuda za Vojislava Šešelja izazvala je oštre reakcije žrtva.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas se više puta sam pohvalio svojom ratnom ulogom na prostoru bivše Jugoslavije, ali bez obzira na to sudija Haškog tribunala Žan Klod Antoneti (Jean-Claude Anotonetti) oslobodio ga je svake odgovornosti za zločine koje je vojska Republike Srpske počinila u Bosni i Hercegovini, Hrvatkoj i Vojvodini, nad nesrpskim stanovništvom početkom '90-ih godina, piše agencija Patria.

U obraćanju novinarima Šešelj je rekao: „Onog trenutka kad sam krenuo u Hag, znao sam da mi ne mogu dokazati nijedan zločin“. Šešelj pritome nije negirao i postojanje tih zločina.

Novinar hrvatkog Indexa primijetio je da je Šešelj prije današnje presude rekao da to što presuda bude teža, to će ideja velike Srbije biti jača. Na pitanje novinara da li sada, kada ga je Haški sud oslobodio, to znači da će i ideja velike Srbije umrijeti. Šešelj je rekao da ideja velike Srbije neće umrijeti nikada, a on je svojom ratnom ulogom tome samo još dodatno pomogao.

- Ideja velike Srbije je podjednako snažna i bez mene i samnom. Ja sam tu samo jedan sitni djelić doprinio svojim ukupnim političkim i ratnim angažmanom – odgovorio je Šešelj.

Oslobađajuća presuda za Vojislava Šešelja izazvala je oštre reakcije žrtva.

Analitičari u regionu ali i svijetu također su ocijenili da je oslobađajuća presuda lideru srpskih radikala, koji je javno huškao i poticao na zločine, prvorazredni skandal Haškog tribunala, piše Patria.

 

#BiH