Članak

Ambiciozna Vlada KS: Najavljeno 40 novih projekata, potrebno 440 miliona KM

Od ukupno 68 obuhvaćenih projekata, njih 28 su u fazi implementacije, a ostalih 40 definisani su kao kandidovani projekti.

Program javnih investicija Kantona Sarajevo 2016 - 2018. godinu, koji je na današnjoj sjednici usvojila Vlada Kantona, je dokument čiji je cilj usklađivanje razvojnih projekata sa realnim izvorima finansiranja. On je instrument koji omogućava bolje korištenje sredstava budžeta kao i bolji pristup stranim izvorima finansiranja obzirom da budžetska sredstva nisu dovoljna za višegodišnje finansiranje projekata, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Program javnih investicija 2016- 2018 donosi pregled ulaganja u projekte koji su trenutno u implementaciji kao i pregled ulaganja u kandidovane projekte. Od ukupno 68 obuhvaćenih projekata, njih 28 su u fazi implementacije, a ostalih 40 definisani su kao kandidovani projekti.

Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 693.573.321 KM. Od toga vrijednost projekta čija je implementacija u toku iznosi 254.372.818 KM, gdje su pored budžeta Kantona u pojedinim projektima prikazana i zajednička ulaganja sa drugim nivoima vlasti, kreditnim sredstvima, sredstvima IPA fondova.

Projekti koji su u toku: izgradnja osnovnih škola u Hadžićima i u naselju Aneks, gradnja Doma zdravlja Kumrovec,  izgradnja i opremanje klinika u Centralnom medicinskom bloku, kardiohirurgije, oftamologije, plastične hirurgije dok  zdravstvo istovremeno radi na uvođenju informatičkih tehnologija.

Program je obuhvatio trenutnu izgradnju saobraćajnica u Kantonu, VI transverzale, A transverzale, velike opravke na zgradama, sanaciju fasada i krovova, izgradnju zgrade Porodičnog savjetovališta te brojne projekte na olimpijskim planinama. Među njima su nove skijaške staze na Igmanu i Bjelašnici, kabinska žičara od Babinog dola do vrha Bjelašnice, sistem za proizvodnju snijega, sanacija staze za brzo klizanje. Izgradnja Centralnog spomenika braniteljima Sarajeva je takođe projekt koji je našao svoje mjesto u Programu javnih investicija.

Među kandidovanim projektima našli su se brojni projekti Ministarstva saobraćaja, saobraćajnice Prva transverzala. Južna longitudinala, a izgradnja i modernizacija tramvajske pruge, zatim projekti Ministarstva zdravstva kao što su rekonstrukcija bloka Dječije hirurgije, rekonstrukcija Psihijatrijske bolnice, nastavak izgradnje i opremanje Centralnog medicinskog bloka, završetak ambulante u Ilijašu. Treba spomenuti da su rekonstrukcija dvorane Mirza Delibašić, rekonstrukcija bazena na Fakultetu sporta, rekonstrukcija pumpnih stanica, proširenje kapacijteta groblja Vlakovo te projekti izgradnje vodovododne strukture, također projekti koji su kandidovani na listu projekata za realizaciju.

Vlada je prema Zavodu za planiranje razvoja KS koji je i priređivač ovog materijala ostavila otvorenu mogućnosti dopune ovog Programa ukoliko okolnosti to budu tražile.

#BiH