Članak

U Zagrebu večeras protesti zbog oslobađanja Šešelja

Protesti su nazvani "OSLOBAĐANJE ŠEŠELJA - PORAZ ZA PRAVDU, SRAMOTA ZA SUD, NEPRAVDA ZA ŽRTVE!".

Povodom oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju, optužen za zločine nad civilima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj  i Vojvodini Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata organiziraju proteste na zagrebačkom Trgu bana Jelačića večeras u 18 sati, prenosi agencija Patria.

Protesti su nazvani  "OSLOBAĐANJE ŠEŠELJA -  PORAZ ZA PRAVDU, SRAMOTA ZA SUD, NEPRAVDA ZA ŽRTVE!".

- Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata pozivaju građane i građanke da im se pridruže u solidarnosti sa svim žrtvama rata i njihovim porodicima koje je današnja oslobađajuća presuda Šešelju duboko pogodila kao još jedan izostanak pravde i nepriznavanja njihove patnje - stoji u saopćenju Platforme 112.

U saopćenju nevladinih organizacija dalje se navodi da je Šešelj simbol širenja etničke mržnje i ratnohuškačke politike koja je za posljedicu imala protjerivanje desetina hiljada ljudi i ubistva, kao i razaranja cijelih sela i vjerskih objekata, mučenja i silovanja civila i ratnih zarobljenika u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini...

Konfuzna optužnica tužiteljstva, kontinuirane opstrukcije sudskog procesa te neadekvatan procesni kapacitet sudskog vijeća da se takvi pojave neutraliziraju, rezultiralo je najporaznijom prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) do sada.

Šokirani smo odlukom koja predstavlja proturječje ustaljenoj međunarodnoj praksi te posebno izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata u Hrvatskoj i BIH – navode Platforme 112.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju danas je oslobodilo krivice Vojislava Šešelja odgovornosti za zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Vojislav Šešelj se teretio po 9 tačaka, od kojih po 3 za zločine protiv čovječnosti (progon, deportacija i nečovječna djela ili prisilno premještanje) i po 6 za ratne zločine (ubistvo, mučenje i okrutno postupanje, bezobzirno razaranje, uništavanje ili nanošenje štete ustanovama posvećenim religiji ili obrazovanju, pljačkanje javne ili privatne imovine).

Teretio se da je direktno počinio, podsticao, pomagao i podržavao zločine koje su počinile srpske snage u periodu od avgusta 1991. do septembra 1993, ili da je sudjelovao u njihovom počinjenju svojim učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu, piše Patria.

#BiH