Članak

Udruženje Prijatelji BH: Šešeljeva sloboda dodatna je motivacija nacionalistima

Sudsko vijeće je plan stvaranja velike Srbije, koji je uključivao etničko čišćenje, istrebljenje nesrba, sistemsko silovanje, ubijanje... umjesto pravim imenom "zločinački i kriminalni" nazvao politič

Današnja presuda Haškog tribunala kojom je Vojislav Šešelj proglašen slobodnim čovjekom, logičan je nastavak sudsko-političkog plana kojim se na svaki mogući način nastoji izbjeći utvrđivanje odgovornosti Srbije za agresiju na nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, stoji u saopćenju Udruženja Prijatelji BH, prenosi novinska agencija Patria. 

Sudsko vijeće je plan stvaranja velike Srbije, koji je uključivao etničko čišćenje, istrebljenje nesrba, sistemsko silovanje, ubijanje... umjesto pravim imenom "zločinački i kriminalni" nazvao političkim planom. Šešelj je nakon devet godina suđenja, viđen očima sudija tek galamdžija i motivator, a ne krivac za zločine i u Hrvatskoj i u BiH. 

Nažalost, ovakva presuda Haškog tribunala samo će dodatno ojačati sljedbenike Šešeljeve politike, kao i nacionalizam u susjednoj Srbiji, koji će se neminovno je to, preliti na teritoriju Bosne i Hercegovine. "Motivatori" poput četničkog vojvode Šešelja, sada će biti ohrabreni ovom presudom koja je za njih poruka da pozivanje na ubijanje može proći nekažnjeno, stoji u saopćenju Udruženja Prijatelji BH.  

#BiH