Članak

Stalni pritisak: Uz saglasnost ministrice Ademaj Sebija Izetbegović pustoši Opću bolnicu

Prema informacijama kojima raspolaže agencija Patria, iz Opće bolnice je otišlo 12 doktora, anesteziologa i drugog medicinskog osoblja. Svi su prešli na UKCS, a odlazak je najavio još jedan anesteziol

Nemamo zakazanu, ali imamo planiranu sjednicu za početak maja kada ćemo u skladu sa Statutom raspisati konkurs za direktora Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, kazao je Halid Ganija, predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice za novinsku agenciju Patria.

Mandat v.d. direktora Seada Bašića ističe u julu koji je nakon imenovanja Sebije Izetbegović na čelo UKCS-a početkom januara preuzeo ovu funkciju.

Prema informacijama kojima raspolaže agencija Patria, iz Opće bolnice je otišlo 12 doktora, anesteziologa i drugog medicinskog osoblja. Svi su prešli na UKCS, a odlazak je najavio još jedan anesteziolog koji se nalazi na bolovanju.

Osim dr. Nedžada Nakaša koji je prešao na Ginekološko-akušersku kliniku na Jezeru samo nekoliko dana nakon što je na čelo UKCS-a izabrana Sebija Izetbegović, na UKCS su prešli i:

Doktor Goran Stojkanović (bio u UO UKCS-a koji je Izetbegović izabrao za direktoricu) i njegova supruga Admira Stojkanović koja je bila glavna sestra operacionog bloka, urolog dr. Hajrudin Spahović, dr. Haso Sefo i dr. Edin Hajdarpašić neurohirurzi (prešli sa UKCS-a u Opću bolnicu kada je Izetbegović izabrana za direktoricu i tada je formirano Odjeljenje za neurohirugiju koje nije ni postojalo), dr. Edin Gadžo, anesteziolog, dr. Eneim Nahed, anesteziolog i dr. Jasna Muhović Bejtić, oftalmolog, Adnan Hašimbegović, oralni hirurg.

Kako su potvrdili brojni uposlenici Opće bolnice od odlaska direktorice Izetbegović pod stalnim su pritiskom, a preko odanih ljudi uredno je obaviještena o svemu što se događa u ovoj bolnici. Uposlenici se pribojavaju i najgoreg mogućeg scenarija – zatvaranja ove bolnice i da to niko neće moći spriječiti.

Jedan od primjera je i preusmjeravanje pacijenata od 4. aprila ponedjeljkom i petkom na Urgentni centar Opće bolnice kako bi se rasteretio KUM UKCS-a a što je bila direktna naredba Izetbegović. Ona za to nije dobila pisanu saglasnost ministrice zdravstva KS  Zilhe Ademaj koja je ranije za Patriju kazala da nije dala saglasnost ali da žele probno vidjeti da li to i kako funkcioniše.

- Mi dobro radimo, ali ima puno šetanja. Dođu pacijenti koje mi ne možemo zbrinuti pa moraju ići na UKCS, pa se u svemu tome gubi i vrijeme koje je za pacijente nekada ključno – pojašnjava naš izvor.

Skupština KS usvojila je Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ za 2015. godinu, a u kojem su između ostalog navedeni strateški ciljevi za 2016. godinu:

- Održati i poboljšati nivo medicinske zaštite
- Osigurati dovoljan broj medicinskog kadra

No, očito su po imenovanju Izetbegović za direktoricu UKCS-a ovi ciljevi postali strateški ciljevi Državne, a ne Opće bolnice.

- Bojim se kad prestane moratorij na zapošljavanje koji je na snazi da će nam otići još kadrova – kaže naš izvor.

Dokaz odlasku brojnih kadrova iz Opće bolnice je i današnja odluka Vlade KS koja je danas odobrila upošljavanje medicinskog osoblja u kantonalnim zdravstvenim ustanovama, a njih najviše u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", gdje će biti zaposleni ljekari specijalisti ginekologije, ortopedije, oftalmologije, neurologije, anesteziologije, interne medicine, radiologije te nedostajuće medicinske sestre i tehničari.

Inače, prilikom posjete premijera KS Elmedina Konakovića i ministrice zdravstva KS Zilhe Ademaj Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ početkom marta istaknuto je da je osposobljena za pružanje cjelokupne sekundarne zdravstvene zaštite za pacijente u Kantonu Sarajevo te se menadžment bolnice treba time i voditi u svom radu.

Ko su članovi Upravnog odbora Opće bolnice

Upravni odbor JU Opća bolnica “Prim dr. Abdulah Nakaš” čine predsjednik Halid Ganija, te članovi Maja Pašić – Kulenović, Ismet Gavrankapetanović, Eldin Bešlagić i Ranko Čović. Ovaj Upravni odbor Vlada KS imenovala je u februaru 2013. godine, a mjesec kasnije na čelo Opće bolnice između četiri kandidata kao najreferentnijeg izabrali su Sebiju Izetbegović.

Halid Ganija podsjećanja radi bio je načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS i u Sindikatu MUP-a. Ranko Čović je hirurg u Općoj bolnici, i jedini je bio uz Sebiju Izetbegović kada je planirala gašenje ove zdravstvene ustanove. Ovaj Upravni odbor sada treba izabrati novog direktora.

 

#BiH