Članak

Oslobađao Sanski Most '95: Bijeda i neimaština natjerale bivšeg borca Sabahudina da se pokuša ubiti

Na kraju, poručuje svima koji žele na bilo kakav način pomoći Sabahudinu ili kako ga u Sanskom Mostu svi znaju “našem Ćudiju”, mogu se obratiti njemu kao predsjedniku Udruženja “Za bolji Sanski Most i

Bivši borac Armije RBiH Sabahudin Kuželj Ćudi u utorak 26. aprila pokušao je da se ubije. Drama se odvijala u njegovoj kući u Sanskom Mostu. Na svu sreću komšije su reagovale i spriječile ga u toj namjeri. Trenutno je smješten u bolnici u Sanskom Mostu na Odjelu psihijatrije i nalazi se u teškom psihičkom stanju, piše novinska agencija Patria.

Predsjednik Udruženja “Za bolji Sanski Most” Emir Karić u razgovoru za NAP kaže da je Sabahudin na početku agresije na BiH bio zatvoren u logoru.

- Među prvima pobjegao je iz logora sa našim sugrađaninom Fahrom Alihodžićem i odmah se priključio u redove Armije RBiH. Borio se do kraja rata, te ponosno ušao u svoj rodni grad, kojega je on oslobodio. Nastavlja se agonija boraca u Sanskom Mostu, prouzrokovana banditskom pljačkom vladajuće strukture SDA i načelnika općine Mustafe Avdagića, koji je inače Sabahudinov komšija i rođak. Nisu ovaj grad oslobodili ni Avdagić, ni Asim Kamber ni Sanjin Halimović, već naš Sabahudin i drugi hrabri borci koji danas ne žive, nego preživljavaju od danas do sutra - kaže Karić.  

Pitamo Karića, šta je Sabahudina natjeralo na ovaj očajnički potez.

- Zapao je u veoma teško stanje. Ima dvoje djece, samohrani je otac. Molio je ovu pljačkašku bandu 20 godina da mu daju bilo kakav posao, ili da barem jedno dijete mu zaposle. Niko mu nije htio pomoći. Čak ni načelnik Avdagić koji mu je rođak i koji ga 20 godina laže.

Godine patnje i teškog života natjerale su ga da digne ruku na sebe. Nije se bojao u ratu, jurišao je na tenkove, bio je hrabar. Ali ovu patnju i poniženje nije mogao više podnijeti. Sabahudinov otac Emsud bio je prva žrtva, u maju mjesecu 1992. godine ubili su ga u njegovom dvorištu. Oni koji su pljačkama i prevarama našeg Sabahudina doveli u ovakvo stanje u to vrijeme bili su u Zagrebu, na sigurnom, kaže naš sagovornik.

Karić kaže da načelnik Mustafa Avdagić vrši pritisak na policiju da ovakve vijesti ne budu objavljene u javnosti, kao ni one koje se tiču kriminala političara. Sabahudin je, ističe on, samo jedan od slučajeva u Sanskom Mostu da bivši borci dižu ruku na sebe.

- Ali, za njih niko ne mari. I zašto bi? Asim Kamber je sina stavio na platni spisak Općine, iako ne radi ništa niti ima bilo kakvo zaduženje. Za Sabahudina i njegovu djecu nisu mogli naći bilo kakvog posla samo da imaju od čega živjeti. Nije on tražio nikakve fotelje, kancelarije, već bilo šta, napominje Karić.

Kako pomoći Sabahudinu 

Na kraju, poručuje svima koji žele na bilo kakav način pomoći Sabahudinu ili kako ga u Sanskom Mostu svi znaju “našem Ćudiju”, mogu se obratiti njemu kao predsjedniku Udruženja “Za bolji Sanski Most" ili porodici Kuželj. 

#BiH